Mooi weer en lekker lang licht: tijd om de barbecue aan te steken. Maar wie niet oplet, krijgt ongemerkt veel ongezonde stoffen en te veel calorieën binnen. Een aantal tips om te genieten van een gezonde én veilige barbecue.

 

1. Zorg voor een goede voorbereiding
Veilig barbecueën begint bij een goede voorbereiding. Zorg er altijd voor dat uw barbecue op een stevige, vlakke ondergrond staat. Kies een plek uit de wind of houd rekening met de windrichting. U wilt uw gasten toch niet uitroken?

Plaats uit voorzorg een emmer water of zand naast uw barbecue. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, dan bent u voorbereid en kunt u de brand snel blussen.

 

2. Neem de tijd om de barbecue op temperatuur te laten komen
Barbecuet u op kolen? Steek uw barbecue dan tijdig aan, zodat deze minimaal 30 tot 45 minuten kan voorbranden om de juiste temperatuur te bereiken. Met een quick starter kunt u dit proces versnellen, maar doe dit in ieder geval nooit door aanmaakvloeistof op de gloeiende kolen te spuiten. Als de kolen gloeien, is de barbecue klaar voor gebruik.

Maakt u gebruik van een gasbarbecue, dan heeft u aan een voorverwarmtijd van 5 minuten voldoende. Puntje van aandacht bij de gasbarbecue: plaats de gasfles nooit onder de barbecue, maar er naast. En bent u klaar, controleer dan of de fles goed afgekoppeld en afgesloten is.

 

3. Marineer het vlees of de vis voor het op de barbecue gaat
Een gemarineerd stukje vlees of vis is niet alleen lekkerder, het is ook nog eens gezonder. Dat komt omdat de marinade de vorming van schadelijke stoffen op uw eten tijdens het barbecueën tegengaat. Dit komt door de antioxidanten die veel kruiden, waarvan marinade is gemaakt, bevatten. Laat daarom uw etenswaren een uurtje weken in de marinade alvorens u het op de barbecue legt.

 

4. Voorkom zwarte korstjes
Dat vlees van de barbecue niet zo gezond is, komt doordat de rook van hout en houtskool schadelijke stoffen bevatten. Als de etenswaren op de barbecue aanbranden, ontstaan deze kankerverwekkende stoffen. Zwartgeblakerd vlees moet u dus niet eten en ook zwarte randjes snijdt u liever van uw vlees af. Hoe voorkomt u aangebrande etenswaren? Vermijd vlammen en houd een afstand tussen het rooster en de kolen van zo’n 25 tot 40 centimeter aan. Ook handig: pak vis of vlees in aluminiumfolie in of leg een aluminium schaaltje op de kolen om lekken van vet in het vuur te voorkomen.

 

5. Vlees nog vis: kies eens voor groente op de barbecue
Een barbecue is meestal een gezellig eetfestijn, waarbij de calorieën u om de oren vliegen. Nergens voor nodig als u de juiste keuzes maakt. Zet bijvoorbeeld in plaats van stokbrood met sausjes snackgroente met een gezonde dip op tafel voor tijdens het wachten. Kies voor mager vlees (kip, kalkoen of bief), vis of ga voor vega. En vul de maaltijd aan met groente, want ook die doen het uitstekend op de barbecue. Inspiratie nodig? Kijk eens hier.