Eenzaamheid is een belangrijk en steeds groter wordend probleem in Nederland. Door de coronacrisis realiseren we ons iedere dag opnieuw hoe belangrijk sociaal contact is. En hoe lastig het is dat we niet samen kunnen zijn. Om het sociale netwerk van ouderen sterker te maken is het project SamenSpelen gestart.

 

Hoe groot is de eenzaamheid onder ouderen in Nederland?

Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met iemand doet is voor iedereen anders. De een heeft immers meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het Centraal Bureau voor Statistiek becijferde voor de coronacrisis dat één op de drie 75-plussers zich enigszins eenzaam voelt.

Door de coronacrisis heeft de emotionele eenzaamheid, het gemis van een intieme band met een ander, een vlucht genomen. Ruim een kwart van de 75-plussers gaf in het voorjaar van 2020 aan meer eenzaamheid te voelen door de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers van het Nivel.

 

Waarom het project SamenSpelen?

Initiatiefnemers Radboudumc, Games for Health en Coöperatie DELA zagen dat er door de coronacrisis behoefte is aan een andere vorm van sociaal contact, omdat fysiek samen zijn niet altijd mogelijk is. Het project SamenSpelen moet eenzaamheid onder ouderen verminderen door het creëren van fijne momenten aan de hand van een spelletjesapp. Prof. dr. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc vat het treffend samen: “Je stopt niet met spelen als je eenzaam bent, je wordt eenzaam als je stopt met spelen.”

 

Wat houdt het project SamenSpelen in?

SamenSpelen is een app waarmee u samen met anderen spelletjes op uw telefoon speelt. Want, zo zeggen de initiatiefnemers, spelletjes zijn van kinds af aan al dé manier om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Maar de app doet meer dan ouderen spelenderwijs een speciaal moment bezorgen. Het is ook een manier om het sociale welzijn te meten en te onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek.

 

U kunt meedoen aan het onderzoek om eenzaamheid tegen te gaan?

Als u meedoet aan het onderzoek wordt u ingedeeld in één van de drie groepen. Eén groep speelt niet, dat is de controlegroep. De twee andere groepen ontvangen een gevarieerd spelaanbod. U kunt spelen met andere deelnemers of familie en bekenden uitnodigen. En het leuke is: u kunt zo vaak spelen als u wilt. Alle informatie over het onderzoek vindt u hier. Op de website SamenSpelen kunt u zich eenvoudig aanmelden.

 

Helpt u mee eenzaamheid tegen te gaan?

Ook de ABN AMRO Foundation zet zich in samenwerking met Stichting Senioren Sociëteit ABN AMRO in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Zo organiseert de foundation de VoorleesExpress, waarbij ouderen jonge kinderen voorlezen. De VoorleesExpress zit weliswaar in Amsterdam, maar u kunt ook digitaal deelnemen. Ook op de website Een tegen Eenzaamheid vindt u vele initiatieven waaraan u kunt deelnemen om eenzame ouderen een fijn moment te bezorgen.