Zin om iets goeds te doen voor de medemens? Overweeg dan eens om buddy te worden van een oudere die ziek of eenzaam is. Hier zijn verschillende initiatieven voor. Zoals het Buddy Netwerk. Leendert Ravenek (70) uit Den Haag vertelt waarom hij zich hierbij heeft aangesloten.


Het Buddy Netwerk… Hoe dat zo?
“Ik ben best wel helpend ingesteld, vind het leuk om iets voor een ander te doen. Bovendien spreekt het me aan om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Tegenwoordig lees je zo veel dat ouderen of kwetsbare mensen thuis zitten te verpieteren. Daar wilde ik graag iets aan doen. Toen ik een paar jaar terug een flyer door de bus kreeg van het Buddy Netwerk met de oproep dat ze buddy’s zochten, dacht ik: waarom niet? Inmiddels ben ik al drie jaar buddy – en met veel plezier!”

Wat houdt dat precies in, buddy zijn?
“Dat je elke week een paar uurtjes optrekt met iemand die dat wel kan gebruiken. Er zijn verschillende categorieën, zo ben ik buddy van mensen die te maken hebben met beginnende Alzheimer of dementie. Die heb je dan ‘onder je hoede’ tot het moment dat ze begeleid gaan wonen of naar het verzorgingstehuis gaan. Elke week ga ik op bezoek bij mijn maatje en gaan we iets ondernemen, samen erop uit.”

Wat doen jullie dan zoal?
“Dat verschilt per maatje en per keer. Ik probeer wel elke keer iets anders te doen – zo houd ik het ook voor mezelf leuk. Het begint altijd door aan de persoon zelf te vragen waar ze die dag zin in hebben. En als daar niks uitkomt, dan stel ik zelf iets voor. Zoals naar Hoek van Holland rijden, wandelen op de boulevard en daar samen een ijsje eten. Of met de tram naar Zoetermeer en dan naar het winkelcentrum. Of naar een museum of de Noorderpier op Scheveningen. Zelf ben ik een fervent wandelaar. Dus waar dat kan, probeer ik dat te doen.”

Bevalt het?
“Absoluut! Inmiddels ben ik van vier mensen buddy geweest. Iedere keer is het weer anders, maar dat maakt het ook zo leuk. Als buddy kun je echt iets voor iemand betekenen, ook al is het maar voor die twee uurtjes per week. Zo is een vorig maatje inmiddels overleden, maar ik mocht wel op haar begrafenis spreken, over de mooie momenten die we hadden beleefd.”

Heeft u nog een leuke anekdote?
“Mensen die beginnende dementie hebben, zijn vaak wat ongeremd. Dat levert soms moeilijke situaties op. Dat je in een museum bent en ze allemaal dingen willen aanraken, bijvoorbeeld. Maar soms is het ook weer goed voor grappige momenten. Dat we in de tram zitten, en mijn maatje tegen iedereen zegt: ‘kijk, deze man neemt me mee uit vandaag’. Dan zie je wel veel vreemde blikken, zo van: wat gebeurt hier nu? Dan leg ik uit dat ik van het Buddy Netwerk ben en dan snapt men het wel. En wordt er gelachen.”

Een aanrader, buddy zijn?
“Absoluut. Het levert veel op, aan beide kanten. Je helpt iemand, die is minder eenzaam en heeft een gezellig uitje. En tegelijkertijd krijg je er ook zelf veel voor terug. Ja, buddy zijn geeft veel voldoening. En het is heel leuk om telkens weer een inkijkje in iemands leven te krijgen. Net als de band die je krijgt met de achterban van je maatje, met de familie en mantelzorgers. Dat contact is vaak goed. Ik stuur tijdens de activiteit ook altijd even een fotootje door, of onze locatie. Leuk en goed om dat te delen met elkaar.”

 

Op de bres voor eenzame ouderen

Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid bij ouderen. Het Buddy Netwerk is daar één van. Dit is een vrijwilligersorganisatie die door de inzet van buddy’s ondersteuning biedt aan kwetsbare mensen. Daarnaast is er ook stichting senior&student. Met dit project wordt de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van senioren vergroot, door studenten aan oudere mensen te koppelen. 
Op zoek naar meer informatie of andere initiatieven? Kijk dan ook eens op www.eentegeneenzaamheid.nl.