Bijna de helft van de ouderen in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Wat kunt u doen als u zich eenzaam voelt of als u iemand wilt helpen om zich minder eenzaam te voelen? Zes praktische tips.  

Tip 1: Bouw een sociaal netwerk

Contact met anderen, dé belangrijkste factor om eenzaamheid te verminderen. Bouw daarom een sociaal netwerk op. Maak bijvoorbeeld een lijst van mensen die u al een tijd niet hebt gezien of gesproken en nodig ze uit voor een bakje koffie. Of ga op zoek naar clubjes bij u in de buurt en meld u aan. Social media kan ook uitkomst bieden. Het is een goed middel om in contact te komen met mensen. In de komende uitgave van Rond uw Zorg en Welzijn leest u meer over online daten voor 50-plussers.

Tip 2: Durf erover te praten

U bent echt niet de enige die eenzaam is. Ruim de helft van alle 55-plussers voelt zich wel eens eenzaam. Grote kans dus dat uw buren of andere leeftijdsgenoten zich ook wel eens eenzaam voelen. Maak het bespreekbaar, want gedeelde smart is halve smart. Heeft u weinig aanspraak in de buurt? Er zijn veel organisaties die activiteiten organiseren. Van wandelvoetbal en handwerkclubs via het Nationaal Ouderenfonds tot de Telefooncirkel van Stichting Humanitas.

Tip 3: Zoek een zinvolle vrijetijdsbesteding

Met een zinvolle vrijetijdsbesteding voelt u zich minder eenzaam. Wel eens aan vrijwilligerswerk gedacht? Het meeste vrijwilligerswerk gebeurt gewoon om de hoek. Op het platform Vrijwillige inzet vindt u interessante vacatures.
Op zoek naar meer inspiratie? Lees hier het verhaal van Ria de Haan, die vrijwilligerswerk doet in het ziekenhuis. In de komende uitgave van Rond uw Zorg en Welzijn leest u de inspirerende verhalen van voetbalvrijwilliger Joop van der Kolk en molenaar Piet Lodder.

Tip 4: Neem deel aan Maatjesprojecten

In veel dorpen en steden bestaan zogenaamde ‘Maatjesprojecten’. Hierbij worden vrijwilligers gekoppeld aan iemand die op bepaalde punten in het leven een maatje nodig heeft. U kunt zich aanmelden als vrijwilliger of wellicht heeft u zelf behoefte aan een helpende hand. Het Oranjefonds heeft bijvoorbeeld een speciaal Maatjesproject.

Tip 5: Help de buren

Mensen die iets doen voor anderen, voelen zich minder eenzaam. Help bijvoorbeeld de buren met het oppassen van de kinderen, het uitlaten van de hond of kook wat voor ze. Het mes snijdt aan twee kanten: uw buren zijn geholpen en u voelt zich minder eenzaam.

Tip 6: Wel eens aan een huisdier gedacht?

Een ding is zeker: een huisdier is altijd blij om u te zien. Bovendien is het niet meer zo stil in huis met een dier in de buurt. Huisdieren zijn leuk gezelschap en bieden structuur, omdat ze verzorging nodig hebben. Dit levert u weer energie op. Maar een dier heeft natuurlijk ook veel aandacht nodig. Realiseer u dus goed wat het betekent voor u een dier aanschaft.