Het coronavirus heeft onze samenleving ontwricht. Het waren onzeker tijden voor iedereen, maar zeker ook voor ouderen als doelgroep. De angst om het virus te krijgen, het verdriet om kinderen en kleinkinderen minder of niet meer te zien, maar ook de gevolgen van de sociale beperkingen. In dit dossier vindt u achtergronden, herkenbare verhalen en interessante weetjes rondom COVID-19.

Tips voor een lange adem

Sinds maart 2020 zaten we in de coronacrisis. Minister-president Rutte noemde de terugkeer naar het normale leven niet voor niets ‘een zaak van lange adem’.

Eindelijk weer een echte knuffel

Maandenlang je kleinkinderen niet zien vanwege de coronamaatregelen: veel opa’s en oma’s hadden het er moeilijk mee. Dat geldt ook voor oppasoma en -opa Riet en Ruud de Boer uit Harderwijk. Hun jongste kleinkind werd vlak voor de eerste lockdown geboren. Hoe was dit voor Riet en Ruud 

Saamhorigheid in crisistijd

Een gratis Libelle, bos bloemen aan de deur, thuisbingo, een verse maaltijd of een groepsgesprek aan de telefoon: tijdens de coronacrisis werden er veel mooie acties op poten gezet om ouderen een hart onder de riem te steken. Lees hier een greep uit alle hartverwarmende initiatieven. 

Wat deed de coronacrisis met ons?

Sociale activiteiten vielen weg, het vrijwilligerswerk stond stil en de kinderen en kleinkinderen zagen we niet of nauwelijks… Wat deed de coronacrisis met ouderen? Vier vragen aan ouderenpsycholoog Amy van Doormaal. 

Bewegen tijdens thuisisolatie

U zat noodgedwongen thuis vanwege het coronavirus. Bezoek kreeg u niet of nauwelijks en de deur ging u hoogstens nog uit voor een boodschap of om een frisse neus te halen. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, maar niet zo goed voor uw fysieke gestel. Voormalig topatlete Olga Commandeur geeft u vijf oefeningen om ook thuis in beweging te blijven. 

Coronastress: emotioneel en een kort lontje

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land ervaarde zo’n 1 op de 3 Nederlanders meer stress, wat zich uit in vergeetachtigheid, sneller emotioneel zijn of het hebben van een kort lontje. De coronacrisis putte ons uit, zo vertelt stressexpert Carolien Hamming. Wat is haar advies?

Niet bij elkaar maar toch samen

Toen veel sociale activiteiten wegvallen en er nog nauwelijks bezoek kwam, voelden veel ouderen zich vaker alleen. Gelukkig zijn er creatieve manieren om ook op afstand tijd met familie en vrienden door te brengen. Deze negen activiteiten kunt u samen doen zonder bij elkaar te zijn.