6 manieren om uw vitaliteit een boost te geven

Wat heeft u nodig om u energiek en vitaal te voelen? De zes lagen van de vitaliteitspiramide van psycholoog Albert Sonnevelt bieden houvast. Een korte beschrijving wat u kunt doen om uw vitaliteit een boost te geven.

1. Zinvol leven
Het fundament voor vitaliteit is een zinvol leven. U hoeft niet per se gezond te zijn om u vitaal te voelen als u uw leven maar een doel geeft. Zo zijn er ouderen met beperkingen die een beter bestaan ervaren dan jonge, gezonde mensen. Achterhaal wat uw leven zin geeft: wat vindt u belangrijk, waar wordt u blij van, wat geeft voldoening? Ga op onderzoek. Vraag ook anderen waar u goed in bent, pak een oude hobby weer op, ga bewegen met de (klein)kinderen. Wat het ook is, als u er blij van wordt dan draagt het bij aan uw vitaliteit.

2. Sociaal netwerk
De tweede laag van de piramide is in tijden van social distancing lastiger: een sociaal netwerk. In Nederland voelen 700.000 mensen zich eenzaam en zeker onder ouderen is eenzaamheid een groot probleem. Probeer dit voor te zijn. Besteed tijd en energie aan het opbouwen en bijhouden van een vriendenkring. Denk in deze tijd aan videobellen, een WhatsApp-groep of daag iemand uit met een online spelletje. Er zijn tal van activiteiten die u samen kunt doen, terwijl u niet bij elkaar bent. Wie een groot sociaal netwerk heeft, staat er niet alleen voor en kan in tijden dat het nodig is rekenen op een luisterend oor, een helpende hand of een opbeurend woord.

3. Positief denken
Negatieve gedachten staan vitaliteit in de weg. Sterker nog, ze kunnen op den duur zorgen voor lichamelijke klachten. Omgekeerd geldt hetzelfde. Wie een positieve kijk heeft op het leven kan beter relativeren en dat zorgt ervoor dat iemand emotioneel beter in balans is. Denk uzelf dus fit met positieve gedachten. Positief zijn zorgt ervoor dat u meer van het hormoon oxytocine (liefdeshormoon) aanmaakt en dat heeft zo z’n weerslag op uw gezondheid.

4. Regelmatig herstellen
Topsporters weten het al lang: je kunt alleen topprestaties leveren als je voldoende ontspant. Met andere woorden: rust is net zo belangrijk als inspanning. Luister dus goed naar uw lichaam en neem op tijd een pauze. Daarnaast is een goede nachtrust heel belangrijk. Tijdens de nacht geeft u gebeurtenissen een plek én herstelt uw lichaam. Slapen wordt vaak onderschat, maar er zijn experts die zeggen dat een goede nachtrust belangrijker voor uw gezondheid is dan eten en bewegen bij elkaar opgeteld. Dat verklaart ook de positie in deze piramide.

5. Genoeg bewegen
Bewegen is niet alleen goed voor botten en spieren, maar houdt ook uw hart en bloedvaten in conditie. Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig, intensieve inspanning. Ga bijvoorbeeld wandelen en fietsen en doe bij voorkeur iedere dag een beetje. Een goed begin is onze 5000 stappen challenge. Doet u mee? Van bewegen krijgt u energie en uw lichaam maakt hormonen aan waar u blij van wordt.

6. Gezonde voeding
Bovenaan in de piramide staat gezonde voeding. Bij het ouder worden gaat het lichaam langzaam achteruit en dan is het belangrijk om gezond te eten. Optimale voeding is gezond eten waarbij u alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt om lichamelijk en geestelijk optimaal te functioneren. De schijf van vijf of de voedingspiramide is een gezonde basis.

Meer lezen over de vitaliteitspiramide van Sonnevelt? Onlangs stond hierover een interessant artikel in Aktief van BP AA.