Veel 70-plussers maken zich soms zorgen over hun geheugen. Ze vragen ze zich af: “Word ik vergeetachtig of is er iets meer aan de hand?” Vergeetachtigheid kan normaal zijn, maar het kan ook een teken zijn van dementie. Daarom heeft stichting Alzheimer-Nederland een online test gemaakt.

Dementie is een ziekte die het geheugen en andere denkvaardigheden aantast. Mensen met dementie kunnen moeite hebben met dagelijkse taken, zoals koken, autorijden of zelfs het herkennen van hun eigen familieleden. Dementie komt vaak voor bij oudere mensen, maar het is niet een normaal onderdeel van ouder worden.

Normale vergeetachtigheid versus dementie

Het is normaal om af en toe iets te vergeten. Iedereen vergeet wel eens waar ze hun sleutels hebben gelegd of de naam van een kennis. Maar er zijn verschillen tussen normale vergeetachtigheid en dementie.

Normale vergeetachtigheid
– Vergeten waar u uw bril heeft neergelegd, maar hem later terugvinden.
– De naam van een bekende niet meteen kunnen herinneren, maar het later wel weer weten.
– Soms het juiste woord niet kunnen vinden tijdens een gesprek.

Vergeetachtigheid bij dementie
– Regelmatig belangrijke afspraken vergeten, zoals doktersafspraken.
– Herhaaldelijk dezelfde vragen stellen, ook als het antwoord al is gegeven.
– Moeite hebben met eenvoudige taken, zoals koffiezetten of de weg naar huis vinden.

Voorbeelden uit het dagelijks leven

Hier zijn enkele voorbeelden die laten zien hoe vergeetachtigheid eruit kan zien, wanneer u zich geen zorgen hoeft te maken

– Normaal: Marie legt haar sleutels in de keuken en vergeet waar ze zijn. Na even zoeken, vindt ze ze op het aanrecht.
– Normaal: Jan vergeet soms wat er op zijn boodschappenlijstje staat, maar kan het zich later herinneren of leest het lijstje
– Normaal: Anna vergeet soms de namen van haar vriendinnen, maar herinnert zich ze na een paar minuten.

Wat te doen bij zorgen over vergeetachtigheid?

Als u zich zorgen maakt over uw geheugen, of dat van een dierbare, is het belangrijk om met een arts te praten. Een arts kan onderzoeken of er sprake is van dementie of dat het om normale vergeetachtigheid gaat. Vroegtijdige diagnose kan helpen om beter om te gaan met de symptomen en een passende behandeling te krijgen.

Doe de Geheugentest

Bezorgd over uw geheugen of dat van iemand anders? De Geheugentest geeft direct inzicht in de mate van vergeetachtigheid. Mét persoonlijke score met toelichting.

Klik op deze link om naar de geheugentest te gaan.