Niet afstappen, maar doortrappen

Langer gezond, sociaal actief en zelfredzaam. Dat zijn de beloftes van Doortrappen, het nieuwe programma van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma helpt ouderen veilig en zo lang mogelijk te blijven fietsen en geeft bovendien handige tips.

Ouderen fietsen graag en veel. Maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer en daardoor vaak betrokken bij ongelukken met de fiets. Bij 72% van de fietsongelukken met dodelijke afloop zijn ouderen betrokken. Dringend tijd voor maatregelen. In het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid staan plannen om het verkeer veiliger te maken. Een van die plannen is het programma Doortrappen.

Doortrappen op de kaart

Doortrappen biedt niet alleen handige tips om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen, maar geeft ook informatie voor mensen die werken met ouderen. Zo is er voorlichtingsmateriaal beschikbaar voor de fysiotherapeut, fietsenmaker of gymleraar waarin staat hoe zij de oudere fietser beter kunnen begeleiden. Verder biedt Doortrappen provincies en gemeenten ondersteuning om ouderen langer en veilig te laten fietsen. Weten of uw regio deelneemt aan het programma en of er activiteiten in uw regio plaatsvinden? Bekijk het hier.

4 handige tips om veilig te blijven fietsen

Fietsen, u doet het waarschijnlijk al van kinds af aan. Maar nu u ouder wordt, is het misschien niet meer zo vanzelfsprekend als dat het altijd geweest is. Met deze vier simpele maatregelen en oplossingen trapt u veilig en rustig door.

 1. Stap af als u linksaf wilt slaan
  Kies voor de veiligste optie: stop, stap af, kijk rustig of er niets aan komt en steek dan over. Lopend of op de fiets. Een spiegeltje helpt overigens ook om veilig linksaf te slaan.
 2. Pas uw fietsroute aan
  Gaat de school in uw buurt net uit? Of is het spitsuur op straat? Neem bij drukte, als het even kan, een rustiger route of ga net voor of na de spits de deur uit.
 3. Verdeel uw bagage
  Doet u boodschappen op de fiets? Verdeel het gewicht van uw boodschappen dan goed. En draag de boodschappen bij voorkeur achterop de fiets, omdat dit stabieler is. (Afneembare) fietstassen zijn hiervoor ideaal.
 4. Houd voldoende afstand
  Blijf zo’n halve meter weg van stoeprand, berm of geparkeerde auto’s, zodat u ruimte heeft om uit te wijken als dat nodig is. En fietst u in een groep, let er dan op dat u voldoende afstand houdt van elkaar. Op smalle fietspaden is het veiliger om achter elkaar te fietsen.

Op de website dootrappen.nl vindt u meer handige tips van Doortrappers.