Artrose in de knie, beter bekend als een versleten knie, komt bij veel ouderen voor. Niet gek, want dit gewricht vangt in een mensenleven behoorlijk wat schokken op. Maar wat zijn de symptomen van een versleten knie en wat kunt u eraan doen om de pijn te verzachten?

Wat is artrose in de knie?
Uw bovenbeen en onderbeen zitten met uw knie aan elkaar. Op die twee botten zit een laagje kraakbeen dat ervoor zorgt dat u uw been goed kunt buigen, strekken en draaien. Bij een gezonde knie is dit kraakbeen glad, maar bij een versleten knie is het dun en niet meer glad. De kwaliteit van het kraakbeen is dusdanig afgenomen en dat zorgt voor vervelende klachten.

De eerste symptomen van een versleten knie
Een versleten knie door artrose kan zorgen voor verschillende klachten die vaak geleidelijk ontstaan. De klachten zijn afhankelijk van de schade aan het kraakbeen en de plek waarop het kraakbeen aangetast is. Meestal beginnen de klachten met de volgende symptomen:

  • Pijn en stijfheid bij het opstaan, die verdwijnt of steeds iets minder wordt naarmate u langer beweegt.
  • Pijn als u veel doet met uw knie. Bijvoorbeeld bij traplopen of als u hurkt.
  • Een schurend of knarsend geluid bij het buigen van de knie.
  • Vermoeidheid na het lopen: ‘zware benen’.
  • Minder bewegingsvrijheid in de knie: als uw knie erg stijf is, kunt u uw knie minder ver buigen of strekken.
  • Een knie die er opgezwollen uitziet doordat er extra bot groeit aan de randen van de knie.

De behandeling van een versleten knie
Hoe de behandeling van een versleten knie eruit ziet, hangt van verschillende factoren af. Zo speelt de ernst van de klachten mee, maar ook uw leeftijd, fitheid en eventueel andere aandoening. Het is in ieder geval goed om voldoende te blijven bewegen. Een fysiotherapeut of een oefentherapeut kan u helpen hoe u uw knie, ondanks de slijtage, op de juiste manier belast. Bewegen helpt om het gewricht zoveel mogelijk soepel te houden. Wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie. Mensen met overgewicht zal ook aangeraden worden om af te vallen, omdat dit de slijtage verergert. Ervaart u veel pijn dan kan uw huisarts pijnstillers voorschrijven of een injectie in het knie zetten. Biedt dit niet genoeg soelaas dan kan een kunstknie de pijn verzachten.