Als de ‘r’ in de maand zit, begint ook het snotteren weer. Gelukkig kunt u met een aantal makkelijke huismiddelen zo weer van uw verkoudheid of griep af komen. Wij geven u een aantal tips.

Water

Drink veel water. Water helpt afvalstoffen te verwijderen. Drink niet te veel dranken die vocht onttrekken, zoals koffie en alcohol. Ook melk is niet goed, dat zet aan tot slijmvorming.

Kruidenthee

Kruidenthee is uitstekend bij griep of verkoudheid. Meng gelijke delen vlierbloesem, pepermunt en duizendblad en doe één tot twee eetlepels van dit mengsel in een beker heet water. Eventueel kunt u honing, gemberwortel en een kaneelstokje toevoegen. Drink de thee voor het slapen gaan.

Geen honger

Meestal heeft u niet veel trek als je grieperig of verkouden bent. Dat is niet erg, maar blijf veel drinken. Eet wat licht verteerbaar voedsel, zoals soep, rijst of kip.

Citrusvruchten

Grapefruit en citroen bevatten veel vitamine C en helpen bij het functioneren van uw lever en dus uw immuunsysteem.

Knoflook

Bij de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid kunt u twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft een sterk antibacteriële werking. Wilt u de knoflookgeur uit uw mond onderdrukken? Kauw dan op peterselie.

Kippensoep

Studies hebben aangetoond dat kippensoep helpt bij griep en verkoudheid. De stoom van de soep verlicht de verstopping van neus en borst. Bouillon schijnt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. De beweging van witte bloedlichaampjes, die aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, wordt gestopt.

Waterijsjes

Veel drinken en op een snoepje of dropje zuigen, kan verlichting bij keelpijn geven. Ook zuigen op waterijsjes of ijsblokjes helpt.

Ui

Een simpel middel tegen een verstopte neus: een rauwe ui. Haal de ‘rokken’ van de ui en snijd de ui in grote stukken. Op een schoteltje naast het bed doet de ui ’s nachts wonderen voor een verstopte neus.

Hoestsiroop

Regel nummer één bij hoesten: onderdruk hoesten niet, want het houdt de luchtwegen schoon. Hoestsiroop helpt daarbij. Maak eens een hoestsiroop van gesmolten boter met bruine suiker, cognac of suikerwater. Of meng een halve theelepel honing met een halve theelepel citroensap en neem hier elke twaalf uur iets van.

Stomen

Stomen kan een holteontsteking voorkomen. Giet kokend water in een grote schaal. Doe er kamille, eucalyptus en tijm in om het slijm los te maken en de keelpijn te verzachten. Sla een handdoek over uw hoofd en ga vijf tot tien minuten boven de bak hangen. Snuif de stoom op door uw neus en adem uit door uw mond. Doe dit twee keer per dag.