Karen kreeg grip op haar eetpatroon met Clear.bio


De diagnose diabetes type 2 was voor Karen Hosman-Dietz (67) geen verrassing. Toch was het lastig de ziekte onder controle te krijgen. Tot een app haar heel precies leerde welke voeding welen niet goed voor haar bloedsuiker was. Clear.bio gaf Karen grip op haar eetpatroon en maakte haar in korte tijd een gezonder mens.

 

“Diabetes zit in mijn familie. Toen ik vijftien jaar geleden tegen een priktest aanliep bij de apotheek, besloot ik ter plekke me te laten testen. De verpleegkundige keek me na het prikken geschokt aan. Ze schreef mijn bloedsuikerwaarde op een briefje en zei: ‘Ga naar huis, bel de huisarts en geef hem dit. U moet meteen gezien worden’. Het was duidelijk: ik had diabetes type 2. Erg schrok ik niet van die diagnose, ik hield er altijd al rekening mee dat ik de ziekte net als mijn opa, vader en broer vroeg of laat zou krijgen.”

 

Verkeerde kant op
“In de jaren die volgden, worstelde ik om mijn diabetes onder controle te houden. De huisarts schreef medicijnen voor. Daarnaast probeerde ik zelf beter op mijn voeding te letten. Ik wilde koste wat het kost voorkomen dat ik aan de insuline zou moeten. In mijn familie zie ik wat een impact zo’n pomp heeft; je moet er heel nauwkeurig mee omgaan. Toch kreeg ik mijn bloedsuikerwaarden op eigen kracht niet stabiel. Mijn medicatie werd alsmaar hoger en op een gegeven moment moest ik overstappen op Gliclazide, een medicijn dat de bloedsuiker verlamt maar tegelijk een dikmaker is. Bij mij werkte het averechts: ik kwam kilo’s aan en dat had weer een negatief effect op mijn waarden. Het ging helemaal de verkeerde kant op.

 

Gouden greep
“Tot ik begin dit jaar een advertentie zag voor Clear.bio. Op Facebook nog wel. ‘Direct inzicht in het effect van voeding op je bloedsuikerspiegel’ was de zin die mij triggerde. Het logo van de Diabetesvereniging Nederland stond erbij, wat voor mij de doorslag gaf dat het betrouwbaar was. Ik besloot het gewoon te proberen, want er moest íéts gebeuren. Het bleek een geweldige zet! Dankzij Clear.bio heb ik nu grip op mijn bloedsuikerspiegel. Ik ben in een half jaar zeventien kilo kwijtgeraakt.Van een BMI van boven de dertig zit ik nu op een gezonde 25. Ik voel me gezonder dan ooit.”

 

Inzicht
“Clear.bio werkt met een sensor, een wit rondje dat ik als een pleister op de achterkant van mijn bovenarm plak. De sensor is gekoppeld aan een app op mijn telefoon. Daarin kan ik na elke maaltijd zien wat het effect van de voeding is op mijn bloedsuikerwaarden. Elke maaltijd wordt beoordeeld met een cijfer en dat helpt om binnen bepaalde kaders te blijven. In de app vind ik veel tips over voeding en via de chat kan ik vragen stellen. Het heeft me zoveel inzicht gegeven! Toen ik begon, waren mijn waardes steeds hoog. At ik ’s morgens een beschuit: hoog. Probeerde ik een volkoren beschuit: nog steeds hoog. Zo leerde ik dat ik ’s morgens beter geen koolhydraten kan eten. Of zuivel: kwark, skyr, wat ik ook probeerde, het had een piek tot gevolg. Ik vroeg Clear.bio om advies en zij tipten Fage Griekse yoghurt met vijf procent vet. En ja, dat werkte.”

 

Pieken en dalen
“Iedereen reageert anders op voeding. Clear.bio helpt mij te ontdekken wat voor mijn lijf goed uitpakt. Inmiddels is mijn bloedsuikerspiegel constant binnen de gezonde kaders. Ik besef nu dat ik voorheen doorlopend in pieken en dalen leefde. In een dal begon ik te snaaien om me energieker te voelen, waardoor ik in een piek terechtkwam die weer uitmondde in een diep dal. Nu is mijn enige tussendoortje een handje amandelen of een amandelreep. En het kost me niet eens moeite! Omdat ik gezonde, voedzame producten eet die mijn bloedsuikerspiegel stabiel houden, zijn de cravings verleden tijd.”

 

Gezonder mens
“Je kunt Clear.bio een korte periode gebruiken of langer inzetten. Ik heb gekozen voor een doorlopend abonnement, want ik wil niet meer zonder. Ik leer nog steeds nieuwe dingen, bijvoorbeeld dat ook ontspanning en beweging invloed hebben op mijn waarden. Door meer inzicht in mijn voeding ben ik een gezonder mens en dat is me veel waard. Diabetes kan zoveel schade doen! Ik zie het bij familie en ontdekte bij mezelf vorig jaar al een beginnend oogprobleem. Met mijn nieuwe leefstijl voorkom ik dat dit verergert. Maar ook voor wie geen diabetes heeft, zijn de app en de sensor waardevol. Gewoon om te kijken wat voeding met je doet. Wie weet is diabetes zo zelfs te voorkomen, want steeds meer ouderen hebben prediabetes.”

 

Word gezonder met data
Wat u eet, bepaalt uw energie, gezondheid en gewicht. Met bloedsuikermeting via een sensor, gepersonaliseerd voedingsadvies en coaching van diëtisten op afstand helpt Clear.bio mensen hun voeding en gezondheid te verbeteren. Gebruikers kunnen kiezen kiezen uit drie opties: een check van twee weken, een diabetesbehandeling van twaalf weken of een doorlopend abonnement.

 

De Clear.bio Check wordt vanaf 1 januari 2023 vergoed vanuit het Extra Vitaal Pakket van ZilverenKruis.
Lees hier meer over het Extra Vitaal Pakket.