‘Dan vraagt een kindje: kom je morgen weer?’

Na 40 jaar als kleuterjuf in het basisonderwijs gewerkt te hebben, ging Ria de Haan met prepensioen. Werken met kinderen vindt zij heerlijk om te doen. Het Ikazia Ziekenhuis startte onlangs het vrijwilligersproject ‘Ika-maatjes’. Ria twijfelde geen moment.  

Ika-maatjes helpen zieke kinderen om beter en sneller te herstellen. Ria is een van de tien vrijwilligers van dit project. De rol van Ika-maatje is haar op het lijf geschreven. Een spelletje spelen, knutselen, naar het speeltuintje van het ziekenhuis of het gymzaaltje. Eén dag in de week zet Ria zich in om kinderen in Ikazia af te leiden van pijn, verdriet of spanning. Even iets anders dan het ziekenhuisbed. Activiteiten doen met kinderen draagt namelijk bij aan een sneller herstel van het kind.

Vrijwilligerswerk houdt je actief en brengt je op ideeën

‘Je komt zo voldaan thuis. Wij halen de kindjes even uit de ziekenhuissfeer, waardoor zij zich weer kind kunnen voelen. Ouders zijn zo ontzettend dankbaar. Het personeel trouwens ook. Maar de allermooiste reactie krijg ik van de kinderen zelf. Dan vragen ze of ik morgen weer kom. Dan weet je waarvoor je het doet’, vertelt Ria geroerd.
Ria komt uit een groot gezin. Zorgen voor elkaar en voor een ander is haar met de paplepel ingegoten. ‘Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan. Ik ben ook al veertien jaar actief bij het zwembad in ons dorp. Vrijwilligerswerk is belangrijk. Voor jezelf, omdat je actief blijft en andere ideeën opdoet. Maar ook voor een ander. Iedereen is zó op zichzelf. Je moet altijd geïnteresseerd in anderen blijven.’

(Foto: Ika-maatje Vera den Dekker en de 2,5 jarige Roan Verhagen uit Spijkenisse.)