Als het weer guur en nat is, dan nodigt het uit om de verwarming een graadje hoger te zetten. Niet zo goed voor het milieu en ook niet voor uw portemonnee. Maar wat betekent een warm of koud(er) huis voor uw gezondheid? En kunt u wennen aan een graadje minder?

 

Als uw de verwarming een graad lager zet, bespaart u daarmee gemiddeld 90 euro per jaar op uw energierekening. Als u de slaapkamers niet meer verwarmt, dan dalen de stookkosten met zo’n 80 euro. Zo blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. En met de huidige hoge gasprijzen kunnen deze bedragen alleen maar verder oplopen. De gasprijzen nodigen uit om de verwarming lager te zetten, maar wat is nu een comfortabele temperatuur?

 

Uw lichaam went aan een kouder huis
De ideale temperatuur bestaat niet, die is namelijk voor iedereen verschillend. Het aantal graden dat het beste bij u past, is afhankelijk van uw leven. Denk hierbij aan gezondheid en leeftijd. Wel kunt u wennen aan een bepaalde kamertemperatuur. Uit onderzoek van het Academische Ziekenhuis Maastricht blijkt dat het lichaam zich aanpast aan de temperatuur. Dit duurt ongeveer een week. Zet de temperatuur niet in een keer een paar graden lager, maar geef uw lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe temperatuur. Iedere dag, indien gewenst, een graadje lager.

 

Gezondheidseffecten van een kouder huis
Waarom zou u de verwarming lager zetten als u zich comfortabel voelt in een warme woning? Kou kan positieve effecten hebben op uw gezondheid. Er is geen wetenschappelijk bewijs, maar er zijn wel interessante aanwijzingen. Zo heeft kou een positief effect op de doorbloeding, de werking van hart- en bloedvaten en de suikerhuishouding verbetert. Kou zorgt er ook voor dat u meer vet verbrandt. Bij 18 graden of lager worden bruine vetcellen in uw lichaam actief. Dit vet werkt als een soort kachel van uw lichaam. Actieve bruine vetcellen zetten energie uit suikers en vetten om in warmte. Op die manier helpt bruin vet tegen overgewicht en zorgt het ervoor dat u zichzelf beter op temperatuur kunt houden.

 

Een gezond binnenklimaat
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat 18 graden een veilige en gezonde temperatuur is voor in huis. Bij deze kamertemperatuur functioneren de meeste mensen goed. Wel zegt de WHO dat een iets hogere temperatuur voor ouderen en chronisch zieken wellicht beter kan zijn.
Een aangename kamertemperatuur is voor iedereen verschillend, maar misschien kan het geen kwaad om het eens met een graadje minder te doen. Beter voor het milieu, uw portemonnee en ook misschien een klein beetje voor uw gezondheid.