Als je diabetes hebt, moet je soms veel dingen meenemen op vakantie. Dat zijn bijvoorbeeld medicijnen voor een paar dagen, dingen om je suiker te meten, zoals teststrips of een sensor, en andere spullen. Maar er zijn ook dingen waar je aan moet denken.

Je moet zorgen dat je medicijnen koel blijven, dat de sensor goed vastzit, en wat als je insulinepomp stuk gaat onderweg? Als je je goed voorbereidt, wordt je vakantie veel makkelijker. Hier zijn wat tips zodat je zonder zorgen op reis kunt gaan.

Hoe je medicijnen koel en donker bewaart

Als je pillen neemt, kun je ze het beste op een donkere, koele plek bewaren. Zo blijven ze goed werken. Bewaar ze in hun originele verpakking en als je naar buiten gaat, wikkel ze dan in een doek of sok om ze te beschermen tegen de zon. Als je op een dag verschillende soorten pillen moet nemen, is een doosje met vakjes handig. Dan hoef je alleen de pillen voor die dag mee te nemen en de rest blijft koel. Je kunt ook een tas met koeling gebruiken. Laat je pillen niet in de auto liggen, want als het zonnig is kan het daar wel 60 graden worden.

Hoe je insuline goed bewaart

Insuline die je niet gebruikt, moet je koel houden, tussen 2-8°C. Als je een flesje insuline eenmaal hebt opengemaakt, kun je het op kamertemperatuur (15 tot 25°C) bewaren. Probeer grote temperatuurverschillen te vermijden. Als je met een caravan of camper reist, kun je insuline in de koelkast bewaren. Je kunt het ook in een koele tas doen, maar zorg ervoor dat de insulineflesjes niet rechtstreeks tegen de bevroren koelelementen liggen. Er zijn ook kleine tasjes die speciaal zijn gemaakt om insulinepennen en patronen koel te houden, zelfs tot wel 45 uur.

Wat te doen als je insulinepomp kapot gaat

Gebruik je een insulinepomp? Het kan gebeuren dat je pomp stukgaat terwijl je op vakantie bent. Daarom is het slim om het telefoonnummer van het bedrijf dat je pomp heeft gemaakt bij je te hebben. Dan kun je bellen voor hulp als er bijvoorbeeld een probleem is. Je kunt ook vragen of ze je een tijdelijke pomp kunnen geven voor als je ver van huis bent. Neem voor de zekerheid ook een insulinepen mee voor het geval je pomp ermee ophoudt. Een insulinepomp is namelijk duur. Je kunt jezelf beschermen tegen diefstal, verlies en schade met een speciale verzekering voor je insulinepomp die bijna alles dekt.

Testen en meten

Als het erg warm of koud is, is het slim om vaak je suiker te meten. Je meetapparaat werkt het beste op kamertemperatuur. Met een speciale tas kun je al je spullen om te meten handig bij elkaar houden. Gebruikte naaldjes kun je veilig opbergen in een klein bakje na het meten.

Zorg dat je sensor goed blijft zitten

Gebruik je een sensor? Let er dan op dat het plakkertje van de sensor kan loslaten door water, zweet en zonnebrandcrème. Plak niet meteen een nieuwe sensor op vlak voordat je gaat zwemmen, want het duurt minstens twee uur voordat het goed vastzit. Om te voorkomen dat de sensor te vroeg loslaat, kun je speciale pleisters gebruiken. Die plak je over de sensor en ze zijn elastisch, ademen goed, kunnen tegen water en zijn samen met mensen met diabetes ontwikkeld. Ze passen op verschillende sensoren en je kunt ze in verschillende kleuren en patronen krijgen.

Bekijk sensorpleisters

Extra informatie over reizen met diabetes

Ga je op reis en heb je diabetes? Op de website van Diabetesvereniging Nederland kun je tips vinden over hoe je je goed kunt voorbereiden, wat je moet weten als je gaat vliegen en hoe je een brief kunt krijgen waarin staat dat je diabetes hebt. Heb je alles ingepakt? Dan ben je klaar om te ontspannen en van je vakantie te genieten!

Alles klaar? Geniet van je vakantie! Of je nu lekker aan het strand gaat liggen of juist actief op pad gaat.

Bron: DVN