Weet u wat u wilt op het gebied van zorg en medische behandelingen? Als u ziek wordt bijvoorbeeld, na een ongeval of gewoon bij het ouder worden? Thuisarts.nl ontwikkelde daarom de Keuzehulp, een handige tool om u hierbij te helpen.
Wat is de keuzehulp?
Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het is een website met betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte. Betrouwbaar, omdat alle informatie gemaakt is door (huis)artsen. Op deze site staat ook de Keuzehulp, een handige hulp bij het nadenken over wensen voor zorg en behandeling, en het bespreken en vastleggen daarvan. U kunt de Keuzehulp raadplegen als u ziek bent, maar ook als u niets mankeert. Wanneer u in een situatie terechtkomt waarin u niet goed kunt beslissen over medische zorg, of niet goed kunt vertellen wat u wilt, is het belangrijk dat u nagedacht heeft over uw wensen. Dit kan gebeuren door een ongeval, een plotselinge ziekte of bij dementie.
Nadenken over zorg en behandeling geeft rust
Bespreek op tijd uw wensen met uw dierbaren en uw arts. Als zij weten wat u belangrijk vindt, kan dat het verschil maken. Wat wilt u bijvoorbeeld graag blijven doen als uw gezondheid achteruitgaat? Welke zorg en behandeling past daar wel bij én welke niet? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw wensen worden opgevolgd? De Keuzehulp brengt al deze facetten onder uw aandacht. Het kan rust geven als u weet dat uw naasten en arts uw wensen én uw grenzen kennen.
Zo werkt de Keuzehulp
De Keuzehulp, die ontwikkeld is in samenwerking met onder meer het Erasmus MC, bestaat uit drie stappen: nadenken, praten en vastleggen van uw wensen op het gebied van zorg en behandeling. Gemiddeld doen mensen zo’n 30 tot 45 minuten over het invullen, maar neem alle tijd die u nodig acht. Tijdens de eerste stap krijgt u bijvoorbeeld de vraag of u gereanimeerd wilt worden. Verder geeft u uw mening op een aantal stellingen. Een voorbeeld is de stelling: ‘ik wil zo comfortabel en pijnvrij mogelijk leven, ook als dit betekent dat mijn leven korter duurt’. De tweede stap gaat over de zorgvertegenwoordiger; wie wijst u aan als uw vertegenwoordiger. Met andere woorden: wie kan vertellen wat uw voorkeuren zijn als u dat zelf niet meer kunt? Tenslotte gaat het over het vastleggen van uw wensen.
De gegevens die u invult, worden niet opgeslagen. Wel krijgt u de mogelijkheid om aan het einde uw ingevulde gegevens te downloaden en printen.