Eet u gezond en beweegt u voldoende maar lukt het maar niet dat streefgewicht te bereiken? Het kan zijn dat medicijnen de boosdoener zijn. Sommige medicijnen zijn namelijk ‘dikmakers’. Waarom zorgen medicijnen soms voor gewichtstoename en om welke medicijnen gaat het dan?

 

Iedereen weet dat een gezond gewicht van belang is bij gezond ouder worden. We weten ook allemaal wel ongeveer wat we het beste kunnen eten of juist laten staan als we af willen vallen, of een gezond gewicht willen behouden. Maar wat nu als u bewust eet, veel beweegt en toch aankomt in gewicht? Dat zou best eens te maken kunnen hebben met het slikken van bepaalde medicijnen.

 

Waarom komt u aan?
Sommige medicijnen maken dat u zwaarder wordt. Hier zijn verschillende redenen voor. De toename van de eetlust is een welbekende. Ons hongergevoel wordt geregeld in het brein; een signaal in de hersenen zorgt ervoor dat we zin krijgen in eten en er een hongergevoel ontstaat. Medicatie kan dit verstoren. Een andere reden is dat medicatie kan zorgen voor een veranderde stofwisseling. Of u kunt vocht vasthouden door bepaalde medicatie.

 

Lees altijd de bijsluiter
Van sommige medicijnen is algemeen bekend dat ze gewichtstoename veroorzaken, zoals Prednison. Maar er zijn ook medicijnen waarvan het minder bekend is en het u misschien zal verbazen. Natuurlijk is het altijd een goed idee eerst de bijwerkingen op de bijsluiter te lezen. Of om de mogelijke toename van gewicht bij uw huisarts al te bespreken wanneer hij of zij u medicijnen voorschrijft. We zetten de meest voorkomende medicijnen op een rijtje.

Medicatie tegen een te hoge bloeddruk
Voor een (veel) te hoge bloeddruk schrijft de huisarts vaak bètablokkers of alfablokkers voor. Deze medicijnen kunnen voor gewichtstoename zorgen. Dat is lastig, want overgewicht kan weer een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. Het is verstandig dit met uw arts te bespreken. Wellicht dat een verandering in leefstijl de bloeddruk al kan verlagen en u de medicatie niet meer nodig heeft.

Medicatie tegen epilepsie
Bepaalde middelen tegen epilepsie kunnen er ook voor zorgen dat u zwaarder wordt. Specifiek zijn dat de middelen carbamazepine, valproïnezuur en gabapentine. Gaat u deze medicijnen gebruiken of slikt u ze al langer? Wees dan extra alert op uw leefstijl en gewicht.

Medicatie tegen depressie
Van best veel varianten antidepressiva is bekend dat het ‘dikmakers’ zijn. De bekendste hiervan zijn mirtazapine, paroxetine en citalopram. Medicatie tegen psychotica zoals lithium, olanzapine en risperidon kunnen ook deze bijwerking hebben. Zoals met veel medicijnen is het niet verstandig er zomaar mee te stoppen. Mocht u een (grote) toename in gewicht opmerken, overleg dit dan met uw arts. Wellicht is er een andere variant van het medicijn dat geen of minder gewichtstoename als bijwerking heeft. Of is een doorverwijzing naar een diëtist een goed idee.

 

De lijst is langer
Er zijn nog meer medicijnen die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld ook aan (zenuw)pijnstillers, maagzuurremmers en middelen tegen allergieën. Wanneer deze medicijnen worden voorgeschreven, wordt er niet altijd vermeld dat gewichtstoename een bijwerking kan zijn. Daarbij is het effect van medicatie heel persoonlijk en verandert dit ook nog eens in de loop van de tijd. Wat voor de één geldt, hoeft voor de ander helemaal niet zo te zijn. Al met al: wees alert en ga in gesprek met de huisarts wanneer u hier vragen of bezorgdheden over hebt.