Om mensen beter te maken, gebruiken zorginstellingen en ziekenhuizen veel energie, grondstoffen en voedsel. De zorg is dan ook een vervuilende sector. Met de Green Deal Duurzame Zorg moet de zorg groener worden: 7 innovatieve initiatieven die laten zien dat het kan.
1. Warmte-koudeopslag
Het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda is een state-of-the-art gebouw. Met een inventief warmte-koudeopslagsysteem vult het ziekenhuis gemiddeld 85% van de energiebehoefte in met duurzame energie. Hierbij wordt de temperatuur van het grondwater gebruikt om het gebouw te verwarmen of juist te koelen. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 80% ten opzichte van het oude gebouw.
2. Het groene verpleeghuis
Zorgorganisatie Omring wil op Texel een volledig groen verpleeghuis realiseren. Een woonvorm voor mensen met een intensieve zorgvraag waarbij gezondheid voor mens, natuur en milieu voorop staat. Het groene verpleeghuis moet circulair en energieneutraal worden. Een aansprekend plan dat op het congres Duurzaamheid in de zorg bekroond werd met de juryprijs Duurzaam Zorgidee 2021.
3. Minder diabetes-afval
Met #plasticdiabetessoep vragen mensen met diabetes type 1 aandacht voor de grote hoeveelheid plastic afval die zij ongewild dagelijks weggooien. Teststrips, verpakkingen van infusen of glucosesensoren, naaldjes en meer. Het heeft allemaal verpakkingen, voornamelijk van plastic. Het platform Diabetes+ denkt dat dit anders kan en stimuleert met acties als dit de industrie om met groenere alternatieven te komen. Het leverde de initiatiefnemers de publieksprijs van het congres Duurzaamheid in de zorg op.
4. Ziekenhuis met eigen zonnepark
Medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep kwamen met een plan om het stroomverbruik van het ziekenhuis volledig te verduurzamen. In Den Helder is nu een zonnepark met 19.350 panelen aangelegd. Het zonnepark zal voor 6,4 gigawattuur per jaar aan duurzame stroom opwekken, wat vergelijkbaar is met de stroomvoorziening van 2.200 huishoudens. Hiermee kan de hele Noordwest Ziekenhuisgroep van stroom worden voorzien.
5. Wijkverpleging op de e-bike
Veel wijkverpleegkundigen van Vierstroom Zorg Thuis komen voortaan langs met een e-bike en niet meer met de auto. De e-bike is niet alleen een duurzaam alternatief voor de auto, maar de fiets zorgt er ook voor dat verpleegkundigen zich sneller door de wijk kunnen verplaatsen. Minder reistijd dus en dat betekent meer tijd voor de cliënten.
6. Duurzame huisartsen
Voor huisartsen die een groenere praktijk willen, ontwikkelde kennisorganisatie voor huisartsen NHG het e-boek ‘De groene huisartsenpraktijk’. Een boek met handvatten voor de verduurzaming van het gebouw, inrichting, praktijkuitvoering en consultvoering. En met handige tips voor het reduceren van energieverbruik, CO2-uitstoot en waterverbruik.
7. Groene intensive care
Een intensive care afdeling zonder afval, waarbij grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dat is waar IC-apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC onderzoek naar doet. Met haar project ‘The green intensive care’ brengt ze in kaart hoeveel materialen en grondstoffen ze nu gebruiken en wat de impact daarvan is op het milieu om vervolgens te kijken naar oplossingen.
Vervuilende cijfers
Van de totale Nederlandse CO2-uitstoot is 7% te herleiden naar de zorg. Het meeste daarvan (38%) komt door alle gebouwen, ziekenhuizen en instellingen die gas en stroom nodig hebben. Daarna dragen auto- en busritten van en naar ziekenhuizen en instellingen het meeste (22%) bij aan de voetafdruk van de zorg. Ook medicijnen hebben een grote klimaatimpact (18%).
Bron: Gupta Strategists