Veel mensen van boven de veertig krijgen te maken met ongewild urineverlies of plasklachten. Gelukkig is daar vaak iets aan te doen. De nieuwe app URinControl helpt mensen klachten zelf aan te pakken door aan de slag te gaan met oefeningen.

 

1 op de 3 vrouwen van boven de veertig jaar heeft last van plasklachten en ongewild urineverlies. Bij mannen is dit aantal iets lager, maar nog steeds aanzienlijk: 1 op de 4 of 5. Lastig, want het kan u sociaal behoorlijk in de weg zitten. Veel mensen gaan met deze klachten naar de huisarts, anderen lopen er mee door. In beide gevallen is het goed om te weten dat u er zelf iets aan kunt doen! Het UMCG ontwikkelde een site en een gratis app om mensen te helpen plasklachten of ongewild urineverlies aan te pakken.

 

Aandrang- of inspanningsincontinentie
Er zijn twee soorten incontinentie te onderscheiden: aandrang- en inspanningsincontinentie. Bij de eerste verliest u urine als u aandrang hebt om te plassen. De blaas geeft dan te vroeg een te sterk signaal af naar het brein. Bij deze vorm van incontinentie moeten mensen meestal ook vaak plassen, soms wel meerdere keren per uur. Bij inspanningsincontinentie verliest u urine tijdens het sporten of bijvoorbeeld als u moet niezen of lachen. Dit komt door het slapper worden van de bekkenbodemspieren.

 

Paar keer per dag oefenen
Bij beide vormen van incontinentie is er door dagelijkse oefeningen iets aan de klachten te doen. En daar helpt de app URinControl bij. Bij aandrangincontinentie schrijft de app vooral uitsteloefeningen voor die de blaas leren niet te vroeg te reageren op het signaal dat de blaas vol is. En bij inspanningsincontinentie gaat het om oefeningen die helpen de bekkenbodemspieren te versterken. Naast een trainingsschema op maat geeft de app adviezen, kunnen gebruikers er hun voortgang bijhouden en is het mogelijk een huisarts of fysiotherapeut op afstand mee te laten kijken.

 

Resultaat in drie maanden
De oefeningen leveren na twee tot drie maanden al het gewenste resultaat op: meer controle over het plassen en geen verlies van urine op momenten dat u dat niet wilt. Is er na acht weken oefenen nog geen verbetering merkbaar? Dan is het raadzaam alsnog naar de huisarts te gaan. De app werkt op dit moment goed voor vrouwen. Voor mannen, bij wie plasklachten vaak wat diverser zijn, is aanvullend onderzoek nodig om de app optimaal in te kunnen zetten. Voor dit onderzoek worden nog deelnemers gezocht. Iets voor u? Neem een kijkje op de site.

 

Aan de slag
De app is gratis en voor iedereen te gebruiken. Het enige dat u hoeft te doen, is een gratis account aanmaken. Ga naar de site URincontrol.online voor meer informatie of om de app te installeren.