5 trendy zorgproducten
De 65-plusser van tegenwoordig is niet bejaard. Verre van, ze zijn hartstikke yep (young elderly person). Maar soms hebben ze ook (intensieve) zorg nodig. Toch zijn ze voor hun zorgproducten vaak veroordeeld tot designs waar geen sprankje plezier aan te beleven valt. Gelukkig kan het ook anders: 5 zorgproducten waar u blij van wordt.
1. KozieMe: een knuffelkussen voor dementerende ouderen
De KozieMe is knuffelkussen waarmee dementerende ouderen geluidsfragmenten kunnen afspelen. Bekende geluiden en muziek brengen vergeten herinneringen naar boven en stimuleren rust en veiligheid. Het geeft een gevoel van geborgenheid en thuis. De KozieMe reageert op aanraking en prikkelt het brein. Personaliseer de KozieMe door zelfgekozen berichten, luisterboeken, muziek en/of geluiden op een SD-kaart te zetten.
2. SmartQare: een armband die continu vitale functies meet
De SmartQare is een zogenaamde wearable die ouderen om hun bovenarm dragen – vergelijkbaar met een smartphone in een band tijdens het joggen. Het apparaat meet vitale functies zoals hartslag, zuurstofsaturatie, ademfrequentie en huidtempratuur en verzendt de data naar een veilige online-omgeving waar alleen verzorgers bij kunnen. Als er afwijkingen zijn, krijgt de arts of thuiszorg een signaal. Zo kunnen zij tijdig ingrijpen als dit nodig is en kunt u zorgeloos genieten van uw oude dag.
3. Alarm Home: een alarmknop in de vorm van een sieraad
Geen opvallende knop voor personenalarmering om de hals, maar liever een stijlvol sieraad met precies dezelfde werking? Dat kan met het nieuwe cAlarm Home van Focus Cura: een fraai vormgegeven halszender in de vorm van een ketting met hanger. Zo hoeft niet iedereen te zien dat u soms wel een steuntje in de rug kunt gebruiken.
4. Zorghotel Domstate: revalideren in een viersterrenhotel
In Zorghotel Domstate in Utrecht kunnen ouderen in de sfeer van een viersterrenhotel revalideren of herstellen van een operatie. Een prettig verblijf in een dito omgeving – met een à la carte restaurant, akoestische gordijnen en zachte muren – staat voorop. Een healing environment noemen de bedenkers het ook. Gasten worden uitgedaagd om zo veel mogelijk te bewegen. Zo zijn er geen automatische deuren en in de tuin rondom het zorghotel liggen verschillende oefenfaciliteiten. Het verblijf is gericht op herstel, wat daardoor ook korter duurt.
5. KlusPlus: verbindt talentvolle ouderen met organisaties
In tijden van social distancing helpen niet alleen slimme gadgets om gezond oud te worden, maar ook een slim sociaal netwerk. Het project KlusPlus faciliteert daarin door ouderen te verbinden aan organisaties of bedrijven. Aan de hand van een slim ontworpen talentenscan brengt KlusPlus de vaardigheden van ouderen in kaart en gaat op zoek naar organisaties die behoefte hebben aan deze talenten. Inmiddels breien ‘klusplussers’ decorstukken voor een lokaal theater en zijn ze actief in buurttuinen.
Foto: Michiel Spijkers