Af en toe onze hersenen laten kraken is leuk maar vooral heel nuttig. Volg bijvoorbeeld eens een cursus waarin u iets nieuws leert of uzelf bijspijkert. Zo’n cursus volgen kan soms online, vanuit uw eigen huis, maar vaak ook op locatie. Leuk, want daar ontmoet u anderen! We zetten 5 leuke en nuttige opfriscursussen voor u op een rij.

 

1.  Kom in beweging
Een betere conditie, minder kans op ziekten en een lichamelijk en geestelijk fitter gevoel: bewegen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ook op oudere leeftijd. Tijdens een speciale les voor ouderen bij een sportvereniging beweegt u in een aangepast tempo met leeftijdgenoten. Gewoon op uw eigen niveau. Thuis online lessen volgen kan ook. Daarbij volgt u de les op de laptop en doet u de oefeningen in uw eigen woonkamer. Hier vindt u een sportvereniging bij u in de buurt. De richtlijn is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen.

 

2.  Fiets-workshop
Er gebeuren steeds meer fietsongelukken met ouderen. Geen wonder, want het verkeer wordt steeds drukker en met de vele e-bikes en racefietsers zijn de verschillen in snelheid groter. Met een opfriscursus fietsen blijft u zich veilig voelen op de fiets. Bijvoorbeeld Het Nieuwe Fietsen van Veilig Verkeer Nederland. De cursus is geen verkeersles of fietscursus, maar een workshop waarin u met andere ouderen in gesprek gaat over fietsen. Hoe houden we het samen veilig op het fietspad?

 

3.  Haal meer uit uw smartphone
Foto’s bewerken en beheren, omgaan met WhatsApp, hoe u overstapt van Windows 10 naar Windows 11 en nog veel meer. SeniorWeb.nl biedt verschillende cursussen om meer uit uw tablet, telefoon en computer te halen. Om vanuit huis te volgen of op een locatie bij u in de buurt. Thuis les krijgen van een vrijwilliger kan ook. Om de cursussen te kunnen volgen, moet u wel lid zijn van SeniorWeb (in 2022 € 35,- per jaar).

 

4.  Voorkom valpartijen
Een valongelukje bij ouderen zit in een klein hoekje maar heeft soms ernstige gevolgen. Het herstel kan lang duren en u kunt bang worden om nog een keer te vallen. Een cursus valpreventie volgen zorgt voor meer zelfvertrouwen. U traint uw evenwicht, oefent om sterker op uw benen te staan en leert hoe u een val binnens- en buitenshuis voorkomt. Voor een cursus valpreventie kunt u onder andere terecht bij fysiotherapeuten. Zilveren Kruis heeft hiervoor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

 

5.  Opfriscursus autorijden
Zelfverzekerder worden op de snelweg, de hellingproef oefenen, leren om veiliger te rijden in moeilijke situaties of theorielessen volgen over nieuwe verkeersregels. Verschillende organisaties bieden opfriscursussen autorijden aan. U kunt de lessen online volgen, in een leslokaal of via rijtraining. Kijk voor de cursussen op de website van Veilig Verkeer Nederland of de ANWB. Of vraag een autorijschool bij u in de buurt naar speciale lessen voor ouderen.