De zorg voor ouderen komt steeds vaker grotendeels voor rekening van mantelzorgers. Meestal zijn dat de kinderen, die steeds vaker samen met hun ouders in één huis gaan wonen. De bedoeling is goed, maar er zijn wel belangrijke zaken waar u aan moet denken als u kiest voor een gezamenlijke woonoplossing. 

Veranderingen in hypotheekaftrek

Natuurlijk begint alles met de beslissing wáár u gaat samenwonen, maar het is zeker net zo belangrijk hoe u dat financieel regelt. Een huis met een ‘voor’– en ‘achterhuis’, kan vaak eenvoudig in tweeën worden gedeeld. Maar financieel is het meestal niet zo makkelijk. Als er bijvoorbeeld een hypotheek op het huis zit, kan samenwonen ten koste gaan van een deel van de hypotheekrenteaftrek. Ook moet de bank toestemming geven als familie in uw huis komt wonen. Ook als dat uw eigen moeder is.

Wat gebeurt er als vader of moeder overlijdt?

Een sterfgeval is natuurlijk verdrietig, maar het kan ook grote gevolgen hebben voor uw woonsituatie. Zo is het belangrijk als u samen in een huurhuis woont, om aan de verhuurder te vragen of u op het huurcontract kan worden bijgeschreven. Anders moet u aantonen dat er sprake was van een ‘gemeenschappelijke huishouding’ om in het huis te mogen blijven wonen. Als het om een koophuis gaat, kunt u via een testament regelen dat u in het huis mag blijven wonen. Anders bent u afhankelijk van afspraken met andere erfgenamen. Vaak een recept voor familieruzies.

Speciaal voor samenwonende ouders en kinderen heeft Netwerk Notarissen een samenwooncontract ontwikkeld. Hierin kunt u duidelijke afspraken maken over de kostenverdeling en de juridische basis onder uw huishouding. Van groot belang als uw ouders toch naar een verpleeghuis gaan of overlijden.

Kijk hier voor meer informatie: https://netwerknotarissen.nl