‘Een babbeltruc aan de deur of via de telefoon, daar trap ik echt niet in.’ De standaard reactie van de meeste mensen. Toch weten criminelen iedere jaar weer veel, vooral zelfstandige ouderen, slachtoffer te maken. Handige tips om niet buit te vallen aan gewiekste oplichters.

 

Om te voorkomen dat ouderen slachtoffer worden van criminele praktijken startte de rijksoverheid met de campagne Senioren en Veiligheid. Met voorlichtingsvideo’s met in de hoofdrol acteur Kees Hulst, bekend van het ‘Geheime dagboek van Hendrik Groen’, attenderen ze u op de meest voorkomende criminele praktijken waar ouderen slachtoffer van worden:

  • Meekijken bij pinnen.
  • Babbeltrucs aan de deur.
  • Hulpvraagfraude via WhatsApp
  • Phishing, via bijvoorbeeld nepmailtjes.

 

Voorkom meekijken bij pinnen

Oplichters proberen uw pincode te achterhalen door bijvoorbeeld over uw schouder mee te kijken als u uw pincode bij de kassa intoetst. Of door vlak achter u te staan als u geld pint. Scherm daarom altijd bij het intoetsen van uw code de toetsen af. Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy. En laat u niet afleiden tijdens het pinnen. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u namelijk geen pincode in te toetsen. Dit kan bij bedragen tot en met 50 euro.

→ Bekijk hier de video met Kees Hulst over meekijken voorkomen met pinnen.

 

Word geen slachtoffer van een babbeltruc

Babbeltrucs. Daar trapt u toch niet in? Helaas kunt u daar niet zo zeker van zijn, want oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. Hun trucs zijn soms nauwelijks van echt te onderscheiden. Een keurige dame die vraagt of haar kind bij u naar het toilet kan, heeft toch geen kwaad in het zin? Doe nooit zomaar de deur open voor een onbekende en laat ze zeker niet binnen. Moet u binnen iets gaan pakken, sluit dan de deur terwijl u dit doet. Pin ook nooit zomaar aan de deur.

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen. Onthoud goed: banken vragen nooit via de telefoon of SMS om uw gegevens, pin- of beveiligingscode of om een overboeking te doen. Ook vragen banken niet om directe toegang tot uw computer te krijgen.

→ Bekijk hier de video met Kees Hulst over babbeltrucs.

 

Trap niet in een hulpvraag via WhatsApp

Bij deze vorm van oplichting doet een crimineel zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als uw (klein)zoon of goede vriendin. Vaak beginnen ze met een WhatsApp-bericht waarin ze vertellen dat ze een nieuw nummer hebben en komt vervolgens een bericht waarin ze vragen om snel geld over te maken of om te klikken op een betaalverzoek. Doe dit nooit zonder eerst daadwerkelijk met de bekende te hebben gesproken. Neem dus geen genoegen met ‘sorry opa, ik kan u niet verstaan’. Niet gebeld = geen geld. Om het oplichters extra moeilijk te maken uw WhatsApp-account te hacken, kunt u een twee-staps-verificatie instellen. Hoe u deze extra beveiliging instelt, leest u op veiliginternetten.nl.

→ Bekijk hier de video met Kees Hulst over babbeltrucs.

 

Leer nepmailtjes te herkennen

Met phishing (letterlijk: hengelen) proberen internetcriminelen u te laten klikken op link. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank die er dan weer wel griezelig echt uitziet. Door te klikken op zo’n link verschaft u hen toegang tot uw computer of persoonlijke gegevens. Met die gegevens kunnen ze u vervolgens veel geld afhandig maken. Klik dus nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage. Twijfelt u, bel dan de organisatie waarom het gaat en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. Bel dus niet het genoemde nummer, omdat dit vals is. Ook kunt u de betreffende mail checken via de Fraudehelpdesk.

Bekijk hier de video met Kees Hulst over babbeltrucs.