Weertje he? Met deze temperaturen is het niet meer dan logisch dat u het warm heeft. Maar heeft u het gedurende het hele jaar regelmatig te warm, ook als de temperatuur buiten daar geen aanleiding voor geeft? Dat kan verschillende factoren hebben. We zetten er zeven op een rij. 

 

Van temperaturen boven rond de 30 graden of hoger, hebben de meeste mensen wel een beetje ‘last’ van de hitte. Vaak wordt vooral ouderen geadviseerd goed op zichzelf te letten. Ouderen lopen namelijk meer risico op gezondheidsklachten bij aanhoudend warm weer. Zo kunnen ouderen met hartfalen, nierziekten, longaandoeningen, diabetes of dementie sneller oververhit raken. Dit komt doordat het gebied in de hersenen dat de lichaamstemperatuur bijstuurt, niet goed meer functioneert. Ook hebben ouderen minder zweetklieren, waardoor zij de hitte in hun lijf minder goed kwijtraken. Daarbovenop werkt de dorstprikkel in de hersenen niet meer zo goed, wat uitdroging tot gevolg kan hebben. Afkoeling opzoeken en voldoende drinken is dus belangrijk.

 

Te warm zonder hitte

Maar hebt u het ook te warm als de temperatuur helemaal niet zo hoog is? Ook dat komt veel voor. Het kan verschillende oorzaken hebben. Soms spelen externe factoren een rol, maar soms komt de oorzaak ook vanuit het lichaam zelf. We zetten acht mogelijke redenen op een rij:

 

  • Kerntemperatuur

Waar u goed tegen de kou kunt, kan uw buurman dat misschien juist helemaal niet. Ook zijn er mensen die het altijd warm of koud hebben, ook al zijn de omstandigheden er niet naar. Dat kan te maken hebben met onze kerntemperatuur.  Die ligt rond de 37 graden, maar de onder- en bovengrens wisselt per persoon. Sommige koukleumen gaan al klappertanden bij een lichaamstemperatuur van 36,5 graden, anderen pas bij 36 graden. Andersom gaan de meeste mensen zweten bij een temperatuur van 38 graden, terwijl anderen dat al bij 37,5 graden doen.

 

  • Lichaamsvet

Veel lichaamsvet kan ervoor zorgen dat u het eerder warm heeft. U kunt het vetweefsel zien als een extra isolatielaag. U heeft het daarmee van binnenuit al eerder warm dan iemand die weinig lichaamsvet heeft. Meer sporten kan helpen! Niet alleen zorgt het voor een afname van het lichaamsvet zelf, ook went u door te sporten aan een hogere lichaamstemperatuur. En dat maakt dat u het als minder vervelend ervaart. 

 

  • Medicatie

Het stijgen van de lichaamstemperatuur kan ook een bijwerking zijn van medicatie. Ze kunnen ervoor zorgen dat u sneller zweet of last van opvliegers heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde middelen tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en een luchtwegaandoening. Het is op zich niet gevaarlijk, maar bij hoge buitentemperaturen kan het lichaam hierdoor wel sneller oververhit raken. Natuurlijk kunt u het altijd eens aankaarten bij de apotheek of uw huisarts.

 

  • Een te snel werkende schildklier

Onze schildklier regelt allerlei proces en in ons lichaam, waaronder de stofwisseling. Wanneer de schildklier te snel werkt, verlopen alle processen sneller en intensiever. Hierdoor komt er veel energie vrij, wat ervoor zorgt dat u het warm krijgt.

 

  • Stress of angst

Zit u in een vervelende situatie of ziet u ergens tegenop? Er alleen al aan denken kan zorgen dat u het er letterlijk warm van krijgt. Ook wanneer u ergens flink van schrikt, kan dat een vlaag van warmte oproepen. Daar komt de uitdrukking ‘het zweet breekt me uit’ vandaan. De klachten verdwijnen vanzelf als de angst en de stress weer minder worden. 

 

  • Alcohol

Overmatig drinken kan er ook voor zorgen dat er een constant gevoel van warmte ontstaat. Wie af en toe drinkt, kan het op die momenten warmer hebben. Maar dat is dan tijdelijk en neemt vaak snel weer af. Matig zijn met alcohol is dus een goed idee, om nog veel meer gezondheidsredenen overigens. 

 

  • Voeding

Het verrast u vast niet: pittig eten kan ervoor zorgen dat u het flink warm krijgt. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden en de zenuwen worden geprikkeld, en dat wekt weer opvliegers op. Hetzelfde geldt ook voor cafeïne houdende of warme dranken. Ook hier verdwijnt het warme gevoel over het algemeen weer net zo snel als het is opgekomen.