Een complimentje is zo gegeven, toch? Helaas vergeten we ze alleen tegenwoordig vaak uit te delen en dat terwijl complimentjes juist zo goed zijn voor ons. Het zijn kleine cadeautjes voor onze (psychische) gezondheid. Hoe zit dat?

 

Gezondheidsvoordelen
Wie neemt er niet graag een compliment in ontvangst? Het is goed voor uw zelfbeeld en het zorgt voor een gelukzalig, positief gevoel. Dat komt omdat u bij het ontvangen van een goed compliment het geluksstofje dopamine aanmaakt.

Ook voor de gever van het compliment zijn er gezondheidsvoordelen. Iets goeds doen voor een ander zorgt ervoor dat het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine vrijkomt.

 

Virtuele likes tellen niet
Niet ieder compliment heeft het gewenste gezondheidseffect. Zo kunt u rondstrooien met hartjes en likes op social media, maar deze virtuele complimentjes leveren niets op. Tenminste geen gezondheidsvoordelen. Het zijn algemene complimenten, zoals ‘wat heb je een leuk jasje aan’ of ‘wat zit je haar goed’. Ze zijn als het ware inwisselbaar, u kunt het tegen iedereen zeggen. Een compliment geeft alleen een gezonde boost als het oprecht, specifiek en inhoudelijk is. En dan ook nog eens speciaal voor de ander is gemaakt en overeenkomt met de waarden van de ontvanger. Om zo’n compliment te kunnen maken, moet u iemand dus goed kennen. Weten hoe u iemand positief kunt raken.

 

Gezonde complimenten
‘Ik praat graag met jou, omdat je me helpt mijn gedachten op een rij te zetten en mijn problemen het hoofd te bieden.’ Dit is een voorbeeld van een zogenoemd gezond compliment. Het zegt iets over de verbinding die u met elkaar heeft en toont een vorm van dankbaarheid. Wilt u ook wat vaker een gezond compliment uitdelen, houd dan hier rekening mee:

  • Formuleer een specifiek compliment.
  • Zorg dat het compliment speciaal voor die persoon is.
  • Geef een oprecht compliment.
  • Geef een compliment over iemands gedrag.
  • Geef aan wat het effect is van zijn/haar gedrag.