Intimiteit en seksualiteit spelen een belangrijke rol in het leven van ouderen, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De meeste ouderen zijn seksueel actief en zien dit als belangrijk onderdeel van een gelukkig leven. We zetten de belangrijkste uitkomsten van een aantal onderzoeken op een rij. 

83 procent van de mannen en 61 procent van de vrouwen tussen de 55 en 79 jaar geeft aan seks belangrijk vinden. Net als in andere leeftijdscategorieën vinden mannen tussen de 55 en 79 jaar seks vaker belangrijker dan vrouwen. Het belang dat mensen aan seks hechten, neemt iets af met het ouder worden, maar neemt na 55 jaar vrijwel niet meer af. Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek ‘Seksuele gezondheid in Nederland’ van Hanneke de Graaf en Ciel Wijsen (2017).

Seksueel actief
Een flink deel van de ouderen is dan ook seksueel actief, al neemt seksuele activiteit wel af. Van de 55-70-jarigen heeft 69 procent in het afgelopen half jaar seks met een partner gehad. Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. Ongeveer een kwart van de 70-plussers zegt dat dit minstens één keer per week gebeurt. Bijna 1 op de 10 ouderen zou graag meer seks willen hebben. Het wegvallen van een partner is voor veel ouderen de reden dat zij geen seks (meer) hebben. 

Intimiteit
78 procent van de ouderen verlangt naar meer intimiteit, blijkt uit een enquête die het Nationaal Ouderenfonds in 2017 uitvoerde. Intimiteit wordt belangrijker gevonden naarmate we ouder worden. De groep die ‘dicht bij elkaar zijn’ belangrijker vindt dan ‘seksuele opwinding’, neemt met het ouder worden dan ook toe. Dit geldt vooral voor vrouwen. 1 op de 4 ouderen wil meer aanrakingen, zoals een knuffel of elkaars hand vasthouden. 

Gezond
Ruim drie kwart (77%) van de 1.119 ouderen die deelnamen aan een onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB, vindt dat seks hebben gezond is. Mensen geven ook aan dat een bevredigende seksuele relatie belangrijk is voor een langdurige relatie (70%). Senioren die nog seksueel actief zijn, zijn tevreden met hun partner. Toch spelen gezondheidsproblemen en minder behoefte bij de partner een rol. Openheid, vertrouwen en goede communicatie zijn volgens de ondervraagden de sleutel tot een goed seksleven.

Praten over seks
Praten over seksualiteit vinden veel ouderen echter lastig. 25 procent van de ondervraagden in het onderzoek van KBO-PCOB, benoemen dit als probleem. Het overgrote deel van de senioren (78%) geeft aan dat het in hun leven (zeer) ongebruikelijk was om over seks en intimiteit te spreken. Wél leven er veel vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld over de effecten van medicatie op hun libido of erectieproblemen. Op internet gaan ouderen niet snel zoeken naar antwoorden, omdat zij dit als onveilig zien. En naar een therapeut of arts stappen om over seksuele problemen te praten is vaak een brug te ver. 

Wist u dat..
1. zowel 55-plussers als 70-plussers tevreden zijn met hun seksleven?
2. bij mannen seksuele problemen vooral voorkomen bij 70-jarigen?
3. seksuele problemen bij vrouwen het meest voorkomen in de periode voor hun 25e jaar en tussen de 55 tot 70 jaar?
4. de kans op een seksueel probleem twee keer zo klein is bij een goede psychische gezondheid?