Heerlijk, die warme temperaturen in de zomer! Maar je moet wel oppassen, want een hittegolf kan ook gevaarlijk zijn. Bij aanhoudend warm weer loop je risico op uitdroging en oververhitting. Met name ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, hulpbehoevenden en kinderen kunnen last krijgen van de warmte. Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een Nationaal Hitteplan ontwikkeld. Hieronder vindt u een korte samenvatting met tips wat u zelf kunt doen om problemen op hete dagen te voorkomen:

Herken de klachten!

Wees alert op vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. Bij uzelf en bij anderen.

Wat kunt u doen?
  1. Drink voldoende, tenminste anderhalve liter water. Ook als u geen dorst heeft, neem regelmatig iets te drinken, kies voor drankjes zonder suiker en/of alcohol. (Lauw)warme dranken zijn beter dan koude, omdat die uw poriën openen waardoor u makkelijker uw lichaamswarmte kwijtraakt. Gaat u op pad? Neem altijd een flesje water mee.
  2. Zorg voor koelte door dunne en luchtige kleding te dragen. Kies voor stoffen die vocht afdrijven of doorlaten, zoals katoen en linnen. Lichte kleuren zijn minder warm omdat ze warmte afstoten. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en pas op met sporten of zware inspanning in de buitenlucht, doe dit zeker niet op de heetste uren van de dag (tussen twaalf en drie uur ’s middags). Het is sowieso slim die uren te mijden. Gaat u wel het zonnetje in, vergeet niet zonnebrandcrème met een hoge factor (minimaal SPF 30) op te smeren, een zonnebril te dragen en uw hoofd te beschermen met een hoed of pet.
  3. Houd ook uw huis koel met zonwering, gordijnen, airconditioning of een ventilator. Tip: zet een bevroren fles water voor uw ventilator voor extra koelte. Wilt u uw huis luchten? Doe dan alleen ’s morgens vroeg uw ramen en deuren open, en houd ze de rest van de dag juist dicht.
Smog

Wees alert op smogberichten van het KNMI. Niet alleen warmte en de sterke zonnestralen kunnen problemen veroorzaken, ook de smog die daarbij kan ontstaan, vormt een gevaar. Slechte luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Uw trouwe viervoeter

Ook huisdieren verdienen extra aandacht op warme dagen. Creëer voldoende schaduwplekjes en zorg dat er altijd water in de buurt is. Als je merkt dat je huisdier zijn warmte niet kwijt kan, leg dan een natte doek over zijn vacht en waarschuw indien u het niet vertrouwd direct de dierenarts.