Er wordt vaak beweerd dat eten na 8 uur ’s ervoor zorgt dat u sneller en meer aankomt. Toch lijkt daar geen wetenschappelijk bewijs voor te zijn. Tegelijk neemt ‘intermittent fasting’ de laatste jaren toe aan populariteit, met als bekendste vorm dat mensen tussen avondeten en laat ontbijt niets meer eten. Hoe zit dat? De feiten en fabels op een rij. 

 

Fabel: van eten na 8 uur ’s avonds komen we sneller aan
Omdat we ’s avonds minder actief zijn en er minder tijd over is om het eten te verbranden, wordt vaak beweerd dat ’s avonds eten zorgt voor sneller en meer gewichtstoename. Klinkt aannemelijk, maar toch is er geen onderbouwing voor vanuit de wetenschap. Onderzoekers van het King’s College in Londen toonden in 2016 aan dat er geen verband bestaat tussen ’s avonds eten en gewichtstoename. Ook een eerdere studie van Amerikaanse onderzoekers leidde in 2008 tot dezelfde conclusie. Calorieën zijn calorieën en of u deze nu om 1 uur ’s middags of om 8 uur ’s avonds binnenkrijgt, maakt niet uit voor de wijze waarop deze door het lichaam worden omgezet.

 

Feit: het maakt wél uit wat u eet en hoe u beweegt
Maar, wát u eet en in hoeverre u daarna nog beweegt, heeft natuurlijk wel invloed op de kilo’s. In de avond kiezen mensen vaker voor een lekkere snack, zoals een koekje of chips, dan voor een gezond tussendoortje. En juist in deze snacks zitten doorgaans veel calorieën. Daarbij zijn veel mensen ’s avonds minder in beweging, waardoor de kans groot is dat we meer binnenkrijgen dan het lichaam kan verwerken. Zo bezien kunt u dus wel degelijk sneller aankomen van eten na 8 uur ’s avonds. Maar zou u om 1 uur ’s middags chips eten en daarna niet meer uit uw stoel komen? Dan is het effect hetzelfde.

 

Hoe zit het dan met intermittent fasting?
We schreven het al: de laatste jaren is ‘intermittent fasting’ in snel tempo populair geworden in Nederland. De term betekent letterlijk: periodiek vasten. De meest bekende vorm van intermittent fasting is die waarbij mensen al hun maaltijden op een dag eten binnen een tijdsbestek van 8 uur, om vervolgens 16 uur niet te eten. Dit wordt vaak ingevuld door na de avondmaaltijd (bijvoorbeeld om 6 uur ’s avonds) pas de volgende ochtend laat (in het geval van het voorbeeld op z’n vroegst om 10 uur) te ontbijten.

 

Fabel: intermittent fasting is een dieet dat zorgt voor gewichtsverlies
Intermittent fasting lijkt soms als iets magisch te worden gezien: een dieet waarbij je alleen door bepaalde uren niet te eten, gewicht verliest. Dit is een fabel. Sowieso is intermittent fasting geen dieet, maar een eetpatroon. Het zegt enkel iets over de tijdstippen waarbinnen iemand eet en niet over de hoeveelheden. Zolang iemand binnen die 8 uur nog steeds meer calorieën binnenkrijgt dan hij of zij verbrandt, zal zijn of haar gewicht (blijven) toenemen.

 

Feit: langere periodes niet eten kan goed zijn voor de gezondheid
Toch is de populariteit niet voor niets. Intermittent fasting heeft wel degelijk gezondheidsvoordelen die interessant kunnen zijn. Zo functioneert ons lijf het beste wanneer het niet constant eten aan het verwerken is, maar ook periodes van rust heeft. Hierdoor krijgt ons lichaam de kans te switchen in de stofwisseling. Dit wordt ook wel metabolische flexibiliteit genoemd: een proces waarbij het lichaam gemakkelijker bij de opgeslagen vetten kan komen om die in te zetten als brandstof, in plaats van net geconsumeerde voeding. Daarnaast krijgt ook het verteringsstelsel meer rust, waardoor (laaggradige) ontstekingen in het lichaam beter kunnen herstellen. Ook de darmen kunnen baat hebben bij langere periodes van rust, wat mensen met gevoelige darmen minder klachten en meer energie oplevert. Tot slot kan eten in een tijdsbestek van 8 uur tot gevolg hebben dat er een eetmoment wegvalt. In dat geval heeft periodiek vasten natuurlijk wél tot gevolg dat er minder calorieën binnenkomen en het gewicht mogelijk afneemt.

 

Vraagt u zich af of intermittent fasting iets voor u is? Verdiep u dan eerst goed in deze manier van eten; het is namelijk niet altijd en voor iedereen een goed idee. Meer lezen kan bijvoorbeeld in het boek Vastenmethode’ van S. Ludidi of ‘Intermittent Fasting doe je zo!’ van H. Vreugdenhil.