Het coronavirus heeft onze samenleving ontwricht. Het zijn onzeker tijden voor iedereen, maar zeker ook voor ouderen als doelgroep. De angst om het virus te krijgen, het verdriet om kinderen en kleinkinderen minder of niet meer te zien, maar ook de gevolgen van de sociale beperkingen. In dit dossier vindt u achtergronden, herkenbare verhalen en interessante weetjes rondom COVID-19.

Tips voor een lange adem

Sinds maart 2020 zitten we in de coronacrisis en het is ook morgen nog niet voorbij. Minister-president Rutte noemde de terugkeer naar het normale leven niet voor niets ‘een zaak van lange adem’. Lees hier de vijf tips om de social distancing vol te houden.

Eindelijk weer een echte knuffel

Maandenlang je kleinkinderen niet zien vanwege de coronamaatregelen: veel opa’s en oma’s hebben of hadden het er moeilijk mee. Dat geldt ook voor oppasoma en -opa Riet en Ruud de Boer uit Harderwijk. Hun jongste kleinkind werd vlak voor de eerste lockdown geboren. Hoe was dit voor Riet en Ruud 

Saamhorigheid in crisistijd

Een gratis Libelle, bos bloemen aan de deur, thuisbingo, een verse maaltijd of een groepsgesprek aan de telefoon: tijdens de coronacrisis werden er veel mooie acties op poten gezet om ouderen een hart onder de riem te steken. Lees hier een greep uit alle hartverwarmende initiatieven. 

Fit blijven in coronatijd

Onze bewegingsvrijheid is beperkt vanwege het coronavirus. Dit is noodzakelijk om het virus te bestrijden, maar al dat thuis zitten is niet zo gezond voor uw fysieke en mentale gestel. Hoe blijft u fit in coronatijd? We helpen u graag op weg.

Op vakantie in coronatijd

Door corona zijn we op dit moment beperkt in onze reismogelijkheden, maar gelukkig kent Nederland prachtige plekken waar u coronaproof op vakantie kunt gaan. Wilt u toch graag naar het buitenland, zorg er dan voor dat u de juiste maatregelen treft. We helpen u graag op weg 

Wat doet de coronacrisis met ons?

Sociale activiteiten vallen weg, het vrijwilligerswerk staat stil en de kinderen en kleinkinderen zien we niet of nauwelijks… Wat doet de coronacrisis met ouderen? Vier vragen aan ouderenpsycholoog Amy van Doormaal. 

Bewegen tijdens thuisisolatie

U zit noodgedwongen thuis vanwege het coronavirus. Bezoek krijgt u niet of nauwelijks en de deur gaat u hoogstens nog uit voor een boodschap of om een frisse neus te halen. Goed tegen de verspreiding van het coronavirus, maar niet zo goed voor uw fysieke gestel. Voormalig topatlete Olga Commandeur geeft u vijf oefeningen om ook thuis in beweging te blijven. 

Coronastress: emotioneel en een kort lontje

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land ervaart zo’n 1 op de 3 Nederlanders meer stress, wat zich uit in vergeetachtigheid, sneller emotioneel zijn of het hebben van een kort lontje. De coronacrisis put ons uit, zo vertelt stressexpert Carolien Hamming. Wat is haar advies?

Niet bij elkaar maar toch samen

Nu veel sociale activiteiten wegvallen en er nog nauwelijks bezoek komt, voelen veel ouderen zich vaker alleen. Gelukkig zijn er creatieve manieren om ook op afstand tijd met familie en vrienden door te brengen. Deze negen activiteiten kunt u samen doen zonder bij elkaar te zijn.