Vermijd keukenstress met de Kerst

De feestdagen komen er weer aan. Daar hoort genieten van lekker eten en drinken bij. Maar dat levert veel keukenprinsen en -prinsessen vaak ook de nodige stress op. Maar dat kunt u vermijden.

Bij de afweging welke gerechten er geserveerd gaan worden, gaan veel mensen voorbij aan de logistiek rond uitgebreid eten. Toch is juist een goede logistiek in de keuken één van de belangrijkste factoren waarmee je de stress kunt verminderen.

Tips:

-Probeer de maaltijd zo samen te stellen dat er niet meerdere gerechten gelijktijdig in de oven moeten. Combineer dus altijd gerechten binnen één gang die op een andere manier bereid worden (bijvoorbeeld: salade + vlees uit de oven + groente van fornuis)
-Het is eenvoudiger om een maaltijd uit veel gangen met kleine porties te laten bestaan dan minder gangen met grote porties.
-Het gaat niet om kwantiteit (grote pannen soep of pasta), maar een aantal kleine hapjes die samen één prettige, gevarieerde en volledige maaltijd vormen.
-Ten zuiden van Nederland is men daar heel handig in: veel kleine gerechten, fraai en kleurrijk geserveerd. Tapas, anti pasti, mezze, aparte groentes, kleine porties vlees en/of vis, enzovoort.

Houd het overzichtelijk en klein zodat u zelf ook geniet! Want dat is de bedoeling.


Tijd om plannen te maken voor het kerstdiner.

Een maaltijd bereiden met en voor een grote groep is áltijd chaotisch.
De kunst is dan vooral om zélf gezellig te blijven.
De redactie van Volkskrant Magazine nam de proef op de som.

Lees hier het artikel dat eerder verscheen in Volkskrant Magazine, editie 950, dd. 23-11-2019

 

Terug naar Nieuws