Veilig op de fiets

Ouderen en ebike: een ongelukkige combinatie?

 

De elektrische fiets is ongekend populair in Nederland. Maar deze populariteit kent ook een keerzijde: het aantal fietsers – vooral ouderen – dat na een ongeluk op de spoedeisende hulp terechtkomt stijgt ieder jaar. VeiligheidNL pleit voor meer preventie.  

Het gaat goed met de fietsverkoop in ons land, zo blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK. De totale omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen steeg voor het zevende jaar op rij. Dit is vooral te danken aan de populariteit van de elektrische fiets. Het afgelopen jaar werd het recordaantal van 420.000 nieuwe e-bikes verkocht, dat is 2,6% meer dan het jaar ervoor. Daarmee is de elektrische fiets (marktaandeel van 41,7%) een stuk populairder dan de gewone stadsfiets (marktaandeel van 32,9%).

 

Aantal ongevallen met ebike stijgt met 31%
Maar met de komst van de elektrische fiets neemt ook het aantal fietsers dat na een ongeluk op de spoedeisende hulp terechtkomt toe. Volgens expertisecentrum VeiligheidNL moesten vorige jaar 46.800 fietsers na een verkeersongeluk naar het ziekenhuis. Dat is een stijging over de afgelopen tien jaar van 31%. Het zijn vooral de oudere fietsers op een ebike die ernstig letsel oplopen. VeiligheidNL verwacht dat het aantal fietsers dat gewond raakt bij een ongeluk de komende jaren verder stijgt. Dat komt volgens de organisatie vooral door de vergrijzing.

 

Veilig op de fiets heeft u zelf in de hand
VeiligheidNL zegt dat het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp kunnen dalen als er meer aandacht komt voor preventie. De informatiecampagne Doortrappen voor ouderen is daar een goed voorbeeld van. Dit programma motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het aanbieden van oefeningen die u thuis kunt doen om veilig te blijven fietsen. Dit zijn oefeningen gericht op coördinatie, spierkracht, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Verder is de Keuzewijzer Fiets een handige tool om te bepalen welke fiets nu eigenlijk bij u past en zijn de tips van andere doortrappers heel handig. Doortrappen biedt u de mogelijkheid om met een paar maatregelen en oplossingen veilig en fit te blijven fietsen. En dat is mooi, want door te fietsen blijft u langer gezond, sociaal en zelfredzaam.

 

Terug naar nieuwsbrief