Vitamine K is veel in het nieuws. De vitamine die een rol speelt bij de bloedstolling, is nodig bij baby’s omdat een tekort bloedingen zou kunnen veroorzaken. In landen waar baby’s na de geboorte zo’n vitamineshot krijgen, hebben kinderen met de zeldzame leveraandoening galgangatresie veel minder vaak hersenbloedingen dan Nederlandse baby’s met die aandoening.
Onnodig risico op hart- en vaatproblemen
Maar een tekort aan vitamine K is voor iedereen slecht, blijkt uit een jarenlang onderzoek door de Universiteit Maastricht en onafhankelijke berekeningen door universiteiten van Leuven, Groningen en Amsterdam (VU).
Een tekort aan vitamine K geeft 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Een te lage vitamine K-gehalte leidt op den duur tot afnemende elasticiteit van de bloedvaten en verkalking, ook van de hartkleppen.
In Nederland is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor vitamine K. Bij gebruik van orale antistollingsmedicijnen is het van belang om te letten op de inname van vitamine K. Een grote hoeveelheid vitamine K kan de werkzaamheid van het antistollingsmedicijn verminderen. Trombosepatiënten kunnen daarom beter niet dagelijks kiezen voor producten die heel rijk zijn aan vitamine K.
Vitamine K1 komt vooral voor in groene groenten – het meest in boerenkool, spinazie en broccoli -, vitamine K2 in kaas en kwark. Een tekort aan vitamine K kan ook met een voedingssupplement of een pilletje worden opgeheven.