Dementie vormt een groeiende uitdaging in onze vergrijzende samenleving. Onderzoekers wereldwijd zoeken naar een effectief medicijn, maar tot nu toe is er geen doorbraak bereikt. Wel kunt u zelf iets doen aan het verkleinen van de risico’s op dementie. Wij geven u vijf tips.

Dementie vormt een groeiende uitdaging in onze vergrijzende samenleving. Het is een verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers wereldwijd zoeken naar een effectief medicijn, maar tot nu toe is er geen doorbraak bereikt. 

De impact van dementie is groot. In 2019 werd in Nederland ruim 10 miljard euro uitgegeven aan dementiezorg, waardoor het de duurste ziekte in het land is. Bovendien leidt dementie tot een aanzienlijk verlies van levenskwaliteit en is het een belangrijke doodsoorzaak.

Alzheimer meest voorkomende vorm

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en daarom is daar het meeste onderzoek naar gedaan. Een hypothese is dat eiwitten genaamd bèta-amyloid en tau-eiwitten zich ophopen in de hersenen en verstoringen veroorzaken. Medicijnen die zich richten op deze eiwitophopingen hebben tot nu toe nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Er is discussie onder wetenschappers over de oorzaak van de ziekte en of de medicijnen zich op de juiste eiwitten richten.

Levensstijl speelt een belangrijke rol

Hoewel medicijnen veelbelovend zijn, speelt levensstijl ook een belangrijke rol in de strijd tegen dementie. 

Vijf tips die het risico op dementie kunnen verkleinen

1. Fysieke activiteit

Regelmatige lichaamsbeweging heeft talloze voordelen voor de gezondheid, waaronder het verminderen van het risico op dementie. Probeer minstens 150 minuten per week matig intensieve oefeningen te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

2. Gezonde voeding 

Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en magere eiwitten kan helpen om de gezondheid van de hersenen te bevorderen. Vermijd overmatig gebruik van verzadigde vetten en suikerhoudende voedingsmiddelen.

3. Mentale stimulatie

Houd uw hersenen actief door uitdagende activiteiten te doen, zoals puzzels, lezen, leren van nieuwe vaardigheden of deelnemen aan cognitieve training. Stimuleer uw geest regelmatig om de cognitieve reserve op te bouwen en het risico op dementie te verminderen.

4. Sociale betrokkenheid 

Blijf sociaal actief en onderhoud sterke sociale banden. Neem deel aan sociale activiteiten, blijf in contact met vrienden en familie en zoek minstens 150 minuten per week matig intensieve oefeningen te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

5. Goed slaappatroon 

Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Een regelmatig slaappatroon en voldoende rust kunnen de hersenen ondersteunen en het risico op cognitieve achteruitgang verminderen. Streef naar 7-8 uur slaap per nacht.

Meer onderzoek nodig 

Hoewel er hoopgevende ontwikkelingen zijn in het onderzoek naar medicijnen en de rol van levensstijl, zijn er nog veel onbekende factoren. Hoeveel invloed heeft levensstijl echt op dementie? Er is meer onderzoek nodig om deze vragen te beantwoorden en een betere toekomst te creëren voor mensen met dementie.