Vallen is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Zo belandt er iedere vier minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp als gevolg van een val. Gelukkig kunt u preventief al veel doen om de kans op een val te verkleinen.

 

De meest voorkomende oorzaken van een valpartij zijn lichamelijke klachten zoals duizeligheid, minder uithoudingsvermogen en weinig spierkracht. Maar ook mentale obstakels kunnen een struikelblok zijn. Iemand kan bijvoorbeeld bang zijn om te vallen of weinig zelfvertrouwen hebben in eigen kunnen. En dan zijn er nog de omgevingsfactoren zoals losse tegels, slechte verlichting of een gladde vloer die voor ongelukken kunnen zorgen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op een val te verminderen.

 

Tip 1: beweeg voldoende

Wist u dat de helft van de 75-plussers niet aan de beweegnorm voldoet? Om gezond oud te worden zou iemand van 65 jaar en ouder minimaal 150 minuten per week, verspreid over verschillende dagen, matig intensief moeten bewegen. Ook raden de beweegrichtlijnen u aan om minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen. Als u te weinig beweegt, verliest u aan spierkracht en conditie met als gevolg dat u na verloop van tijd trager beweegt. Een kleine misstap kan dan al snel tot een val leiden.

 

Tip 2: maak uw huis veilig

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Zorg er daarom voor dat uw woning veilig is. Zorg bijvoorbeeld voor goede verlichting, ook in de nacht. Zorg dat u geen losse snoeren of losse kleedjes in uw huis hebt. Laat ook geen spullen op de trap liggen waarover u kunt vallen. Ook antislipmatten in de badkamer of onder een vloerkleed kunnen een val voorkomen. Meer handige tips om uw woning veilig te maken, vindt u in de brochure ‘Zorg dat u thuis niet valt’ van Veiligheid.nl.

 

Tip 3: laat uw ogen regelmatig controleren

Bij het ouder worden, gaan ook uw ogen achteruit. U kunt dan sneller vallen doordat u bijvoorbeeld een losse stoeptegel over het hoofd ziet. Laat daarom elk jaar uw ogen controleren door een opticien en wacht niet te lang met de aanschaf van een goede bril. Als u een bril heeft, draag deze dan ook of zorg dat uw bril altijd binnen handbereik is. Ook ’s nachts.

 

Tip 4: check medicijnen op bijwerkingen

Medicijnen hebben vaak bijwerkingen. Duizelingen, slappe spieren, trager reageren of slaperigheid. Stuk voor stuk bijwerkingen die de kans op een val aanzienlijk kunnen vergroten. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg indien nodig met uw arts. Meer informatie hierover leest u in de brochure ‘Rechtop blijven staan met medicijnen’ van Veiligheid.nl.

 

Tip 5: doe een valpreventiecursus

Bent u bang om te vallen? Overweeg dan een valpreventiecursus. Dat doet u niet voor niks, want onderzoek wijst uit dat het risico om te vallen na zo’n cursus bijna 40% lager is. Het gaan dan om beweegprogramma’s met uitdagende balansoefeningen en waarbij u minimaal drie uur per week oefent. Vanuit het Extra Vitaal Pakket vergoedt Zilveren Kruis één keer een valpreventiecursus. U betaalt ook geen eigen risico. Kijk op Zilveren Kruis voor de voorwaarden.