Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning. Sterker nog: u moet vanaf deze datum volgens de wet op elke verdieping een melder hebben hangen. Rookmelders waarschuwen u bij rook of brand. Niet zo’n slecht idee, want rook is gevaarlijk!

 

Ieder jaar overlijdt er een aantal mensen door brand in huis. In veel gevallen komt dit doordat slachtoffers in hun slaap rook hebben ingeademd. Of doordat er niet genoeg tijd was om te vluchten. Beide situaties zijn te voorkomen met een rookmelder die gaat piepen zodra er rook of brand wordt gesignaleerd. Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat in woningen met rookmelders veel minder mensen overlijden. Voor ouderen zijn rookmelders nog extra belangrijk omdat zij het vaak minder goed zien, horen of ruiken wanneer er brand is.

 

Levensgevaarlijk
Het gevaar van rook wordt vaak onderschat. Terwijl juist rook de meeste schade veroorzaakt bij brand. In 93 procent van de gevallen komt de brand niet verder dan de plek waar die is ontstaan, maar vallen er toch slachtoffers door rook. Rook verspreidt zich snel en kan binnen een halve minuut al dodelijk zijn. Dit komt door roetdeeltjes en andere giftige stoffen die in rook zitten. De gevolgen van rook kunt u soms voelen aan prikkende ogen of een branderig gevoel in de neus. Maar andere effecten merkt u niet direct, terwijl ze wel schadelijk zijn.

 

De effecten van rook

  • Prikkeling of beschadiging van uw slijmvlies, waardoor u gaat hoesten. Dit kan snel herstellen.
  • Benauwd gevoel of kortademigheid wanneer u gevoelige luchtwegen hebt (bijvoorbeeld door astma).
  • Rookvergiftiging door schadelijke stoffen, bijvoorbeeld koolmonoxide. Dit kan dodelijk zijn.
  • Overgevoeligheid van de luchtwegen voor allerlei prikkels. Dit kan maanden of jaren duren.

 

Rookmelders verplicht, wat nu?
Alle huizen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2022 op iedere verdieping een rookmelder hebben. Is uw woning na 2003 gebouwd? Dan is er al een rookmelder. Controleer wel even of deze nog werkt. Heeft u een woning van voor 2003? Dan moet u zelf rookmelders ophangen, tenminste, als u dat niet al hebt gedaan. Dit moet op iedere verdieping waar wordt gewoond, gewerkt, gespeeld of geslapen. Lees hier meer over de aankoop van rookmelders of doe een test om te kijken hoeveel rookmelders u in huis nodig heeft.

 

Speciale melders voor slechthorenden
Hoort u niet meer zo goed? Geen paniek, er zijn ook melders die u waarschuwen met een flits of trilling. Deze rookmelders zijn aangesloten op een wek- en waarschuwingssysteem. Zodra de rookmelder afgaat, gaat dan ook een flitsmelder af of krijgt u een signaal door middel van een trilontvanger, die u bijvoorbeeld aan uw broekriem kunt hangen. ’s Nachts waarschuwt zo’n waarschuwsysteem via een trilwekker, waarbij een trilschijf onder uw kussen u op tijd wakker maakt. Er zijn meerdere van dit soort wek- en waarschuwingssystemen op de markt die worden vergoed vanuit de basisverzekering (vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden).