Met het mooie weer komen de slippers en sandalen weer tevoorschijn. Hoewel dit heerlijk is, kan het dragen van slippers ook leiden tot hielspoor, een pijnlijke aandoening. Wat is hielspoor precies en wat kunt u eraan doen?

Hielspoor ontstaat wanneer de peesplaat onder uw voet, die van uw hiel naar uw tenen loopt, ontstoken raakt en verkalkt door overbelasting. Deze verkalking veroorzaakt een verdikking aan uw hielbot, oftewel een hielspoor. Veel mensen hebben deze verkalking, maar niet iedereen krijgt klachten. Als de verdikking echter de peesplaat irriteert, kunt u pijn krijgen. Dit heet hielspoorklachten, hoewel deze term niet helemaal correct is. Symptomen van hielspoor zijn onder andere felle, scherpe pijn en stijfheid onder uw hiel bij lang staan en lopen. Deze pijn neemt vaak af in rust, maar kan aanhouden als de klachten erger worden.

Wie heeft de meeste kans?

Vooral mensen boven de 40 jaar hebben een verhoogd risico op hielspoorklachten. Het komt vaak voor bij mensen die hun voeten veel belasten, zoals hardlopers, maar ook bij mensen die juist heel weinig bewegen. Een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon en overgewicht verhogen ook het risico. Het dragen van verkeerde of versleten schoenen kan de kans op pijnklachten vergroten, vooral bij het dragen van slippers, sandalen of als u op blote voeten loopt.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Bij aanhoudende scherpe hielpijn is het verstandig een huisarts of gespecialiseerde fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan door middel van onderzoek vaststellen of u hielspoorklachten heeft. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele maanden vanzelf, maar soms is behandeling nodig. Deze behandeling kan variëren van koelen, het gebruik van hulpmiddelen zoals steunzolen, schokdempende inlegzolen, spalken of speciale sokken, tot fysiotherapie met oefeningen. Andere behandelingen, zoals shockwavetherapie en Percutane Electrolyse Therapie (EPTE), worden ook aangeboden door gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Wat helpt tegen de pijn?

Bij ernstige pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol of NSAID’s gebruiken, maar overleg altijd met uw huisarts, vooral als u ook andere medicijnen gebruikt. Rust nemen bij hielspoor werkt meestal averechts. Dus blijf bewegen, maar stop als het pijn doet. Kies voor activiteiten met minder impact op uw voeten, zoals zwemmen of fietsen, en vermijd harde ondergronden. Het dragen van goede schoenen die schokken dempen is ook belangrijk.

Welke behandelingen zijn er nog meer?

Een fysiotherapeut kan specifieke behandelingen tegen hielspoor aanbieden. Een daarvan is shockwavetherapie, waarbij een apparaat met luchtdruk een kogel tegen een metalen plaatje schiet. Dit plaatje wordt op de pijnlijke plek geplaatst, en de drukgolven behandelen de pijnlijke pezen en spieren. EPTE is een andere behandelmethode waarbij een dunne naald en stroom op zeer lage intensiteit worden gebruikt om de aangedane spier of pees te behandelen. Deze behandelingen werken niet bij iedereen en de fysiotherapeut zal meestal ook oefeningen en hulpmiddelen aanbevelen. Injecties met corticosteroïden zijn ook mogelijk, met wisselende resultaten. Operaties komen minder vaak voor vanwege mogelijke complicaties.

Blijf vooral bewegen

Rust nemen bij hielspoor werkt averechts en maakt de peesplaat minder flexibel. Blijf daarom bewegen, maar stop als het pijn doet. Begin rustig en bouw langzaam op. Vermijd harde ondergronden als dit pijn veroorzaakt. Kies liever voor gras of bosgrond. Zorg voor goede schoenen die de schokken dempen. Blijft de pijn, kies dan voor beweging waarbij u minder op uw voeten loopt, leunt of rent. Zwemmen of fietsen zijn goede alternatieven.

Door deze tips te volgen, kunt u de pijn van hielspoor verminderen en uw dagelijkse activiteiten voortzetten.