De start van een nieuw jaar: het is voor veel mensen het moment van goede voornemens. Maar hoe zorgt u dat het niet bij voornemens blijft en u uw goede plannen ook daadwerkelijk uitvoert en volhoudt? We geven negen tips.

Gezonder of minder eten, vaker de fiets pakken, meer sporten, bewuster leven: het zijn een paar voorbeelden van veelgemaakte goede voornemens. Voornemens hebben vaak te maken met gezonder leven. Een goede zaak! Toch vallen de mooie plannen in verreweg de meeste gevallen al binnen een maand in het water. Hoe zorgt u dat u uw voornemens volhoudt? Met deze negen tips zet u uw goede voornemens om in goede gewoontes.

  1. Koppel uw voornemen aan een waarde die belangrijk voor u is

Wat is de achterliggende waarde van uw voornemen? Door een waarde aan uw voornemen te linken, krijgt het meer betekenis en is het makkelijker commitment op te brengen. Zo kunt u meer bewegen of gezonder eten linken aan de waarde die u hecht aan gezondheid, zelfredzaamheid of zelfzorg. Of elke week een vriend of familielid bellen, hoort misschien bij de waarde verbondenheid.

  1. Spreek uw voornemen uit

Onderzoek toont aan dat u tachtig procent meer kans heeft uw voornemen vol te houden als u het uitspreekt. Deel uw voornemen daarom met uw naasten en vraag hun u erop aan te spreken. Zo verhoogt u de sociale druk, en die kan u helpen als het even moeilijk gaat.

  1. Formuleer uw voornemen positief

Heel wat voornemens beginnen met negatieve woorden: minder, niet, stoppen… Daar kan ons brein maar moeilijk mee omgaan. Een positieve formulering werkt beter; het geeft u een alternatief voor het gedrag dat u wilt afleren. Wat wilt u wél? Zet ‘niet meer snoepen’ bijvoorbeeld om naar ‘vaker gezonde tussendoortjes eten’. Of ‘minder tv kijken’ naar ‘meer tijd om te lezen’.

  1. Zorg voor reminders

We maken vaak gebruik van een herinnering in onze smartphone of een geeltje op de spiegel om iets niet te vergeten. Doe dit ook voor uw voornemens. Zet bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een reminder in uw agenda met de melding ‘check voornemens 2023’. Bij iedere reminder kunt u evalueren, uzelf belonen of uzelf opnieuw aanmoedigen.

  1. Breng hindernissen in kaart

Noteer de hindernissen die u denkt tegen te komen. Denk aan gedachten en gevoelens die u proberen te weerhouden om voor uw doel te gaan. Zoals: ‘Ik ben vandaag te moe om te gaan sporten’ of ‘Ik heb zoveel gedaan, nu verdien ik wel iets lekkers’. Ontmasker ze op voorhand! Doordat u erop voorbereid bent, gaat u niet bij de eerste de beste negatieve gedachte voor de bijl.

  1. Maak uw voornemen concreet

Hoe concreter uw voornemen, hoe makkelijker u het kunt volhouden. ‘Meer sporten’ is vaag. Welke sport wilt u dan beoefenen en hoe vaak? Op welke dagen komt dit goed uit; hoe gaat u het inpassen in uw dagelijks leven?

  1. Werk stap voor stap aan uw voornemen

Het kan ook helpen uw voornemen op te delen in termijnen: wat doet u binnen 24 uur? Wat doet u volgende week? Wat wilt u volgende maand doen? Zo voorkomt u uitstelgedrag en zet u kleine stappen richting uw doel.

  1. Visualiseer uw voornemen

Maak uw voornemens zichtbaar door ze op te schrijven. Of maak een collage van foto’s, quotes en woorden die uw voornemens kracht bijzetten. Hang het op een plaats waar u vaak bent. Op die manier staat u elke keer stil bij uw voornemens. In het begin zult u het duidelijk zien hangen, op termijn gaat de collage op in het geheel. Toch zal uw brein het onbewust in zich opnemen.

  1. Geef uzelf twee maanden

Een voornemen wordt niet plots een gewoonte. Daar moet u de tijd voor nemen en in die tijd is het zaak consequent te doen wat u zich voornam. In het begin kost dit veel wilskracht, maar na anderhalf tot twee maanden zult u merken dat het al steeds meer vanzelf gaat. Stel u er dus op in dus dat het volhouden van goede voornemens meestal betekent dat u twee maanden door de zure appel heen moet bijten, maar troost u met de gedachte dat het op een gegeven moment geen moeite meer kost.