Een gezonde leefstijl is belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen. Voeding is daar een onmisbare pijler in. Maar, wat is nu gezonde voeding? Hoe vindt u tussen al die verschillende meningen en diëten nog de juiste weg? Kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade geeft antwoord op vier vragen en deelt haar gouden regels.
Hoe belangrijk is voeding voor wie diabetes type 2 wil voorkomen?
“Heel belangrijk! Maar het staat niet op zichzelf. Voeding is één van de vijf pijlers van een gezonde leefstijl, naast ‘bewegen’, ‘slapen’, ‘ontspannen’ en ‘omgeving’. Het enige wat echt werkt om weerbaarder te zijn en gezond oud te worden, is de totale leefstijl aan te pakken. Dat betekent dus niet gewoon een crashdieet volgen, maar aandacht hebben voor al die vijf pijlers. Samen bepalen ze je gezondheid, weerbaarheid en je gewicht.”
Is dat zo ingrijpend als het klinkt?
“Het is makkelijker dan je denkt. Dat is precies wat ik met mijn nieuwste boek ‘Een shotje leefstijl’ wil uitleggen. Mensen denken soms dat veranderen van voedingspatroon, of van leefstijl in het algemeen, een jarenlang proces is waarin je heel veel kilo’s moet afvallen en je hele voedingspatroon moet omgooien voor je resultaat ziet, maar het kan ook snel en effectief. Zo had ik een diabetespatiënt die al twintig jaar worstelde met haar bloedsuiker en steeds meer insuline moest spuiten om haar waarden onder controle te houden. Ik gaf haar een paar tips hoe ze met voeding haar bloedsuiker omlaag kon brengen. Een week later kon ze haar medicatie al minderen.”
Wat zijn belangrijke valkuilen als het gaat om voeding?
“Als mensen zijn we enorm flexibel in ons eetgedrag. We hebben ons in de loop van de tijd aangepast aan een grote verscheidenheid aan voedingspatronen. Toch kunnen we niet alles aan. Het voedingspatroon zoals we dat nu kennen in de westerse landen, doet ons geen goed. We eten met z’n allen teveel bewerkte producten, teveel toegevoegde suikers en te weinig verse groenten, om maar iets te noemen.”
Wat zijn uw tips voor een gezond voedingspatroon?
“Er is geen waarheid die voor iedereen geldt. Er bestaat helaas geen ‘one size fits all’-benadering. Recent onderzoek toont ook weer aan dat hoe iemands suikerspiegel reageert op een bordje eten, heel uniek is. Maar inmiddels is er uit onderzoek wel behoorlijk wat bewijs over waar (bijna) ieder lichaam optimaal op reageert. Een paar van die gouden regels deel ik hieronder graag.”
Zes gouden regels
- Volg geen lange termijn en zwaar caloriebeperkt dieet: dit zet uw stofwisseling op slot en zorgt helaas voor het zogenaamde jojo-effect; men valt eerst af om vervolgens weer aan te komen.
- Eet zuiver, verse en onbewerkte producten. Hoe minder ingrediënten op de ingrediëntenlijst, hoe beter. Vermijd pakjes en zakjes waar suiker en zout aan toegevoegd is.
- Eet geen of zo min mogelijk toegevoegde suikers.
- Eet veel en gevarieerde verse groentes.
- Eet niet mager. Het is verstandig frituurvet en dergelijke te vermijden, maar er zijn veel gezonde vetten die essentieel zijn voor onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan noten, vis of avocado.
- Belangrijk is ook hoe vaak u eet. Soms kan het helpen minder vaak snack-momenten te hebben en langere periodes op een dag niet te eten.
Een shotje leefstijl
In haar nieuwste boek ‘Een shotje leefstijl’ gaat Jacqui van Kemenade op een begrijpelijk en praktijkgerichte manier in op wat een goede leefstijl is en doet voor onze gezondheid.