Actief blijven is zo’n beetje de beste remedie tegen vallen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Maar er zijn nog meer tips om de kans op vallen te verkleinen.

Vallen kan lelijke gevolgen hebben. Niet alleen omdat u iets kunt breken of kneuzen, maar vooral ook omdat u na een val onzeker kunt zijn en niet meer durft te bewegen. Het gevolg daarvan kan zijn dat u activiteiten gaat mijden en niet meer onder de mensen komt. Veiligheid NL organiseert ook dit jaar de valpreventieweek van 30 september tot 6 oktober. Door het hele land zijn er workshops en cursussen om te leren hoe u stevig op de been blijft. U kunt ook een flyer bestellen met zeven handige tips.

Remedie: blijf bewegen

Blijven bewegen is de beste manier om de kans op vallen te verminderen. Via allerlei beweegprogramma’s kunt u uw balans en uw spierkracht trainen. U vindt er heel veel online, maar de meeste zorginstellingen organiseren ook trainingen op locatie. Ook goed voor uw botten en spieren is vitamine D, oftewel zonlicht. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding in het lichaam wordt opgenomen. 15 tot 30 minuten buiten zijn (ook als het bewolkt is) is genoeg voor uw dagelijkse dosis. Door een stukje te gaan wandelen, slaat u dus twee vliegen in één klap.

Nog meer handige tips

Verder zijn er allerlei voor de hand liggende zaken waarmee u zich zekerder op de been kunt voelen. Zorg bijvoorbeeld voor goede verlichting in huis en een antislipmat in de douche. Laat ook regelmatig uw ogen checken om te zien of uw bril nog voldoet. En bespreek uw medicijngebruik. Het gaat nogal eens mis met verkeerd medicijngebruik of bij een combinatie van verschillende geneesmiddelen. U kunt uw huisarts vragen een analyse te maken van uw valrisico.

Meer informatie over valpreventie vindt u op www.veiligheid.nl/valpreventie