Oud-minister Henk Kamp: zorg voor ouderen moet anders

De zorg voor ouderen en chronisch zieken zoals die nu is, verdwijnt de komende decennia. Het is te duur, te weinig efficiënt en te arbeidsintensief. Dat zei Henk Kamp, voorzitter van de branchevereniging voor thuiszorg en verpleegzorg ActiZ, enkele dagen geleden in een interview met dagblad Trouw.

Meer voor elkaar doen
Kamp wil dat de naderende veroudering van Nederland en alle zorg die daarbij hoort bij iedereen tussen de oren gaat zitten. “Dan zal het besef doordringen dat de zorg voor ouderen die Nederland nu heeft, onhoudbaar is en zal verdwijnen. De oplossing voor wat ons de komende twintig jaar staat te gebeuren, hebben we nog niet. Iedereen moet zich realiseren wat er gaande is en iedereen moet meedenken over oplossingen. We zullen bereid moeten zijn om meer voor elkaar te doen dan we nu al doen.”

Fundamenteel debat
Volgens de oud-minister is er een ‘fundamenteel maatschappelijk debat’ nodig over ouder worden, een debat zoals dat eerder gevoerd is over het klimaat, waarbij allerlei belanghebbenden bij elkaar kwamen om plannen te ontwikkelen.

Hoe moet de ouderenzorg er in Nederland uitzien?
Hebt u ideeën hoe we de ouderenzorg in Nederland goed en betaalbaar houden? Mail uw ideeën naar: redactie@zilverschild.nl.

 

Terug naar Nieuws