Leuk! Een chalet kopen!

Maar stel u eerst goed op de hoogte van alle juridische kanten van de koop.

Sommige mensen komen niet alleen met mooie herinneringen terug van vakantie. Zij zijn zo verliefd geworden op hun chalet in het bungalowpark, dat ze het spontaan hebben gekocht.
Tijdens je vakantie een chalet kopen klinkt als een geslaagde vakantie. En dat kan het ook zeker zijn. Toch is het kopen van een parkchalet iets om rustig over na te denken. Vooral de juridische kant van het verhaal kan complex zijn.


We helpen u alvast een eindje op weg met de juridische kant

1. De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is: wat koopt u precies? Wordt u alleen eigenaar van het chalet of ook van de grond waarop het staat? Vaak is het zo dat je met het park een huurcontract sluit voor de grond en dat u het chalet koopt van de vorige bewoner, het park of de bouwer van het chalet. In dat geval wordt u dus geen eigenaar van de grond en bent u juridisch afhankelijk van de parkeigenaar. Dit kunt u voorkomen door bij de notaris vast te laten leggen dat de grond en het chalet van elkaar ‘gescheiden’ zijn. Dit wordt ook wel een opstalrecht genoemd.

2. Als het park een huurcontract met u wilt afsluiten, kijk dan eerst hoe lang het loopt en wat er met uw chalet gebeurt als het contract afloopt. Zo kan er in het contract staan dat u de grond waarop uw chalet staat ‘leeg’ moet opleveren. Dat betekent dat u zelf uw chalet moet (laten) verplaatsen. Wilt u dat?

3. Ook is het goed om te kijken wat de verkoopmogelijkheden zijn. Als er in het huurcontract staat dat het park zelf mag bepalen of ze een huurcontract sluiten met de volgende koper van het chalet, is de woning moeilijker verkoopbaar.

4. Maar er is meer. Weet u bijvoorbeeld welke belastingen u moet betalen als u eigenaar wordt van een chalet? In sommige gemeenten moet u toeristenbelasting betalen of wordt er bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting geheven.

5. En hoe zit het verzekeringstechnisch? In sommige parken geldt een verzekering voor het hele park en hoeft u er niet apart een af te sluiten. In het huurcontract kan ook staan dat u verplicht bent om uw chalet te verzekeren en bent u dus zelf verantwoordelijk.

Het is dus niet verstandig om halsoverkop een chalet te kopen. En u zult misschien wel wat hulp kunnen gebruiken om de juridische kant van een chalet te doorgronden. Als u hulp wilt, kunt u die bij Netwerk Notarissen krijgen. De dichtstbijzijnde Netwerknotaris vindt u op www.netwerknotarissen.nl/kantoren

 

Terug naar nieuwsbrief