Koele tips voor warme dagen

Fijn, dat zomerse weer met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 30 graden. Maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Voor aanhoudend warm weer heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een Nationaal Hitteplan ontwikkeld waarbij instanties en burgers opgeroepen worden om extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, hulpbehoevenden en kinderen. Bij aanhoudend warm weer lopen deze mensen extra risico op uitdroging en oververhitting. Ook huisdieren verdienen extra aandacht deze dagen met schaduwplekjes, voldoende water en eventueel een natte doek.

 

Herken de klachten!

Wees alert op vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. Bij uzelf en bij anderen.

 

Wat kunt u doen?

* Drink voldoende, tenminste anderhalve liter water. Ook als u geen dorst heeft, neem regelmatig iets te drinken, kies voor drankjes zonder suiker en/of alcohol. (Lauw)warme dranken zijn beter dan koude, omdat die uw poriën openen waardoor u makkelijker uw lichaamswarmte kwijtraakt. Gaat u op pad? Neem altijd een flesje water mee.

* Zorg voor koelte door dunne en luchtige kleding te dragen. Kies voor stoffen die vocht afdrijven of doorlaten, zoals katoen en linnen. Lichte kleuren zijn minder warm omdat ze warmte afstoten. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en pas op met sporten of zware inspanning in de buitenlucht, doe dit zeker niet op de heetste uren van de dag (tussen twaalf en drie uur ’s middags). Het is sowieso slim die uren te mijden. Gaat u wel het zonnetje in, vergeet niet zonnebrandcreme met een hoge factor (minimaal SPF 30) op te smeren, een zonnebril te dragen en uw hoofd te beschermen met een hoed of pet.

* Houd ook uw huis koel met zonwering, gordijnen, airconditioning of een ventilator. Tip: zet een bevroren fles water voor uw ventilator voor extra koelte. Wilt u uw huis luchten? Doe dan alleen ’s morgens vroeg uw ramen en deuren open, en houd ze de rest van de dag juist dicht.

 

Smog

Wees alert op smogberichten van het KNMI. Niet alleen warmte en de sterke zonnestralen kunnen problemen veroorzaken, ook de smog die daarbij kan ontstaan, vormt een gevaar. Slechte luchtkwaliteit kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Bronnen: Skipr, ANP en RIVM.

Terug naar Nieuws