De meeste Nederlandse volwassenen krijgen meer suiker binnen dan gezondheidsorganisaties adviseren. Gevaarlijk, want veel suiker eten vergroot het risico op diabetes type 2. Maar hoe zorgt u ervoor dat u minder suiker consumeert? We helpen u op weg met zes tips.

Diabetes en suiker: ze zijn nauw met elkaar verbonden. Wie veel producten eet of drinkt met toegevoegde suikers, vergroot de kans op overgewicht. En overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek komt naar voren dat alleen al het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met twintig procent kan vergroten.

Suiker als brandstof
Suiker is niet per definitie slecht. Sterker nog: het is een belangrijke brandstof voor ons lichaam en zorgt ervoor dat we kunnen bewegen en denken. Gezonde producten bevatten soms van nature aanwezige suikers, zoals fruit en zuivel. Een waardevol onderdeel van een gezond eetpatroon! Maar aan andere producten, zoals vruchtensap, koek, snoep en veel pakjes en zakjes, wordt vaak extra suiker toegevoegd. Hierdoor eten we algauw teveel suiker. In dit soort producten zitten meestal verder ook weinig gezonde voedingsstoffen, dus kunt u ze beter vermijden.

Verborgen suikers
Makkelijker gezegd dan gedaan. Want suiker zit in veel producten ‘verstopt’, ook daar waar u het niet verwacht. Zo bevat een glas appelsap vaak meer suikerklontjes dan een glas cola. En zit ook in sauzen en smaakmakers bijvoorbeeld veel suiker. Fabrikanten doen dit om producten lekkerder te laten smaken of de houdbaarheid te vergroten. Misleidende reclames, moeilijk leesbare etiketten en de vele schuilnamen voor suiker maken het er niet makkelijker op.

Zes tips voor minder suiker
Hoe zorgt u nu dat u minder suiker consumeert? Deze tips helpen u op weg:

  1. Eet niet totaal suikervrij. Want ons lichaam heeft suiker nodig om te functioneren. Suiker in producten als fruit, melk, groenten en volkorenproducten zijn belangrijk om gezond te blijven. Daarbij: een gezond voedingspatroon houdt u het beste vol als u niet te streng bent voor uzelf.
  2. Leer etiketten lezen. Juist omdat veel suikers in producten ‘verstopt’ zijn, is het belangrijk suiker te herkennen op het etiket. Kijk bij de ingrediëntenlijst op een product of er suiker is toegevoegd. Handig om te onthouden: ook ingrediënten die eindigen op -ose, -siroop of -stroop zijn vormen van suiker. Komt u dit vooraan in de ingrediëntenlijst tegen of staan er meerdere vormen van suiker in de lijst? Dan hebt u een suikerrijk product te pakken.
  3. Kies voor volkoren. Volkorenproducten zijn altijd gezonder dan de ‘witte’ variant: ze bevatten meer vezels en minder suiker.
  4. Drink geen vruchtensap. Hoe gezond het ook lijkt of voelt, een glas sap bestaat voornamelijk uit suikers. De gezonde vitaminen en vezels van de vrucht zijn door het persen namelijk grotendeels verdwenen. Hetzelfde geldt overigens voor gedroogd fruit, zoals rozijnen. Eet dit met mate.
  5. Pas op voor vruchtensmaak. Heeft yoghurt of een zuivelproduct een vruchtensmaak? Dan bevat dit vaak veel toegevoegde suikers. Zo zit in vanilleyoghurt maar liefst twaalf gram suiker, terwijl volle yoghurt maar zo’n drie gram suiker bevat. U kunt uw ontbijt beter op smaak brengen met vers fruit of bijvoorbeeld een snufje kaneel of speculaaskruiden.
  6. Laat honing staan. We denken vaak dat honing gezonder is dan gewone suiker, maar helaas is dat niet waar. Suikervervangers als honing of dadelstroop bestaan net als gewone suiker uit enkelvoudige koolhydraten en hebben hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Een plakje gember in de thee is een beter idee.

 

Om moedeloos van te worden? Dan is deze opsteker misschien nog waardevol voor u:

Wie minder suiker eet, krijgt met de tijd
vanzelf ook minder trek in zoet.