Middeltjes tegen verkoudheid en griep zijn al een tijd niet aan te slepen. Niet zo gek, want naast het griepvirus (influenza) gaan er deze winter in Nederland verschillende andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken. Wat is nu griep en wat is verkoudheid? En belangrijker, wat kunt u ertegen doen?
De symptomen van griep en verkoudheid zijn vergelijkbaar. Daardoor is het soms lastig om te bepalen of u griep óf een (heftige) verkoudheid heeft. Zo hebben de holtes in het hoofd het vaak zwaar te verduren tijdens een griep of verkoudheid. De keel, -neus- en bijholten raken ontstoken, wat flink pijn kan doen. Ook hebben mensen met een griep of verkoudheid vaak hoofdpijn en moeten zij veel hoesten. Overeenkomstig is verder dat griep en verkoudheid beide worden veroorzaakt door een virus; griep door het influenza A- of B-virus en verkoudheid door een verscheidenheid aan virussen, zoals het rhinovirus of het RS-virus.
Verschillen
Het grote verschil tussen een verkoudheid en griep is dat mensen met griep last krijgen van plotseling opkomende koude rillingen en koorts. Mensen met een fikse verkoudheid hebben hier vaak nauwelijks tot geen last van. Ook hebben mensen met griep meestal spierpijn. Dit komt doordat de witte bloedcellen in het lichaam tegen het griepvirus in opstand komen en daardoor de pijnreceptoren in de spieren activeren. De reactie van de neus op griep of verkoudheid is ook anders. Bij verkoudheid staan de neussymptomen vaak op de voorgrond en raken de slijmvliezen in de neus, -keel- en bijholten ontstoken. Daardoor wordt er extra slijm aangemaakt en ontstaat een snotneus. Mensen met griep hebben vaak geen last van een snotneus. Ook is oorpijn een typisch verkoudheidsverschijnsel, net als heesheid en veel niezen.
Corona
Naast griep en verkoudheid is er natuurlijk ook nog altijd het coronavirus. Ook dit virus kan voor vergelijkbare klachten zorgen, wat het lastig maakt om zelf vast te stellen of de griepachtige klachten nu komen door het influenzavirus, een verkoudheidsvirus of het coronavirus. Reukverlies is iets waar mensen met corona vaker last van hebben dan mensen met verkoudheid of griep. Ook benauwdheid komt vaker voor bij corona. Spierpijn, een typisch griepverschijnsel, hebben veel coronapatiënten dan weer niet.
Hebben middeltjes effect?
Omdat zowel griep als verkoudheid veroorzaakt wordt door een virus, is er geen medicijn dat geneest. Bij beide ziektes is het vooral een kwestie van uitzieken. Toch zijn er tal van middeltjes verkrijgbaar die zouden helpen. Denk aan hoestdrank of neusspray. Met deze middelen pakt u vooral de symptomen aan, zonder dat de onderliggende oorzaak wordt bestreden. Zo helpt hoestdrank tegen een zere keel, maar sabbelen op een dropje evengoed. Neusdruppels of -sprays met xylometazoline verminderen de zwelling van het slijmvlies. Vaak effectief, maar het kan de slijmvliezen beschadigen als u het langer dan zeven dagen gebruikt.
Dit kunt u doen
U kunt ook zelf het een en ander doen om klachten te verlichten:
– Maak neusdruppels door een theelepel zout op te lossen in een glas lauw water. De website Thuisarts.nl adviseert een paar druppels per dag in ieder neusgat.
– Stomen kan verlichting geven bij verkoudheid. Iets in het water doen, zoals menthol, heeft volgens deskundigen geen zin. Pas altijd op voor verbranding.
– Vooral bij griepklachten, maar ook bij een fikse verkoudheid, kunt u het beste gewoon paracetamol nemen. Paracetamol werkt koortsverlagend en pijnstillend.
– Zorg dat u veel water of thee drinkt.
Griep? Raadpleeg een arts
Anders dan bij een verkoudheid, kunnen complicaties bij griep serieus zijn. Denk aan een longontsteking. Maar ook hartproblemen en ontregeling van diabetes kunnen het gevolg zijn van influenza. Mensen van boven de zestig met griep wordt altijd geadviseerd een arts te raadplegen. Zeker als u daarnaast lijdt aan een andere ziekte. Heeft u een suf gevoel, voelt u zich benauwd of drinkt en plast u heel weinig? Raadpleeg dan altijd een arts.
De griepprik beschermt
Ook de griepprik kan helpen. De kans om griep te krijgen, is ongeveer dertig procent lager als u de griepprik heeft gehad. En krijgt u na de griepprik toch griep? Dan wordt u meestal minder ernstig ziek. Na de griepprik is de kans dat u door de gevolgen van griep in het ziekenhuis wordt opgenomen, ongeveer veertig procent kleiner. Ook bent u na de griepprik minder besmettelijk voor uw omgeving.
Bronnen: RIVM, MaxVandaag, Nu.nl