De winterdagen lokken niet altijd om de wandelschoenen aan te trekken. Toch is het belangrijk ook in de winter naar buiten te gaan. Daglicht en beweging zorgen dat we ons goed voelen en beter slapen. Gelukkig heeft Nederland genoeg mooie plekken om te ontdekken, ook in de winter! Wat dacht u van één van deze tien winterse wandelingen?
1. Steeds een stukje: Gelukkigerwijspad
Een moderne pelgrimstocht in Midden-Nederland: het Gelukkigerwijspad. Dit pad is 125 kilometer lang en loopt u dus stukje voor stukje. U begint en eindigt in Amersfoort en komt langs Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrecht. Onderweg geniet u van overweldigende bossen, heidegebieden, stuifzanden en rivierlandschappen. Maar ook kleine dorpjes en grotere steden liggen op de route. Op de zogenoemde Meldpunten Geluksmomenten laat u een boodschap achter voor medewandelaars. Meer informatie en een routegids vindt u op gelukkigerwijspad.nl.
2. Wintergasten spotten in Hollands Duin
Boswachterspad Kattukse duinroute en Duinroos in Zuid-Holland is echt iets voor wie gek is op zowel natuur als cultuur. Neem uw verrekijker mee, want wintergasten zoals wilde zwanen en brilduikers komt u zeker weten tegen. Net als de witte kerk van Katwijk, een monumentale Duitse bunker en een oude watertoren. Deze route is 8 kilometer.
3. Tóch een Elfstedentocht
Een streekpad dat de Friese Elfsteden verbindt: dát is pas winters! Het pad loopt – hoe kan het ook anders – veel langs het water. Maar ook langs eindeloze weilanden, prachtige meren en gezellige Friese dorpen. In alle elf steden kunt u nog een losse, historische rondwandeling maken. Het hele Elfstedenpad is 283 kilometer lang en opgedeeld in 16 etappes die u hier kunt bekijken.
4. Terug naar de IJstijd in Utrecht
Afwisseling kenmerkt het boswachterspad Landal Amerongse Berg. Dichte bossen en open heidevlaktes wisselen elkaar af. Klim naar het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, een overblijfsel van de IJstijd. Vanaf daar hebt u tot wel twintig kilometer ver uitzicht! Met een beetje geluk ziet u de top van de Lange Jan in Amersfoort en de witte windmolens van de Flevopolder. Deze route is 8 kilometer.
5. Doorzetten op Terschelling
Boswachterspad Noordsvaarder (11 kilometer) is voor doorzetters. Het is namelijk klimmen geblazen! Ook veel beschutting tegen regen en wind hebt u hier niet, maar dit zorgt er wel voor dat u helemaal opgaat in de natuur. Hoog op de duinen hebt u geweldig uitzicht over de Noordzee. Misschien ziet u nog wel een zeehond!
6. Veelzijdig Westerwolde
Nog zo’n wandelgebied in Nederland dat u niet wilt overslaan: Westerwolde in Groningen! Grasland, akkers, moeras, heide, veen, zand… u komt het allemaal tegen in dit veelzijdige gebied. Een mooie route is Ter Wupping, vooral bijzonder door de hoogteverschillen. Onverharde paden leiden u over hogere akkers en door laag beekdal. De route is zo’n 7 kilometer.
7. Grootste loofbos van Nederland
In Flevoland ligt het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. U hoeft hier niet op de paden te blijven en kunt daardoor echt op ontdekkingstocht gaan. U bepaalt dus ook hoe lang u de route maakt. Misschien vangt u een glimp op van de kudde Konikpaarden die in het gebied rondloopt of ziet u een zeearend vliegen.
8. Terug in de tijd in Noord-Holland
Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Dat zijn de buitenplaatsen die u op deze route tegenkomt. Het rondje van zo’n 5 kilometer brengt u terug in de tijd. De buitenplaatsen hebben namelijk een verhaal: ze zijn aangelegd in de 17e eeuw door Amsterdamse kooplieden, gedreven door hun liefde voor het buitenleven.
9. Lochum: de wandelgemeente van 2022
Dé wandelgemeente van 2022? Lochum! Ieder jaar kiest een publieks- en vakjury deze gemeente op basis van een aantal elementen. Denk aan onderhoud van de routes en het aantal onverharde wandelpaden. Lochum en omliggende plaatsen hebben u als wandelaar veel te bieden, waarbij ‘afwisseling’ het sleutelwoord is. Van uitgestrekte landerijen tot glooiingen en heuvels. Wat dacht u bijvoorbeeld van De Lochemse Bergroute? De route van 9 kilometer kunt u gemakkelijk ook in twee delen lopen.
10. Met de kleinkinderen naar Zeeland
Er met de familie of de kleinkinderen op uit? Een aanrader is het familiepad Westerschouwen. Helemaal verhard: wel zo handig met een buggy of kinderwagen. Op de route liggen meerdere picknickplaatsen om even op adem te komen. Zijn jullie écht stil en is het rustig, dan zien jullie misschien wel een haas of ree. Een mooie herinnering! De route is 8 kilometer, maar u kunt ‘m inkorten tot 3 kilometer.
Bron: Bever.nl