Als kind lachen we wat af; tot wel vierhonderd keer per dag. Maar helaas vergaat het lachen ons bij het ouder worden; bij volwassenen staat de teller vaak op niet meer dan vijftien keer per dag. Zonde, want lachen geeft een goed gevoel en draagt bij aan een betere gezondheid!  Waarom het zo goed voor ons is? We zetten de gezondheidsvoordelen op een rij en maken u graag aan het lachen met een paar tips.

 Kunt u zich nog de laatste keer herinneren dat u niet meer bijkwam van het lachen? Hopelijk is dat nog vrij recent, want lachen is supergezond. Waarom?

  1. U wordt er blij en gelukkig van

Lachen is goed voor ons humeur. Als we lachen, maakt het lichaam verschillende stofjes aan waaronder het hormoon dopamine. Dat zorgt voor een gevoel van tevredenheid en geluk. Door dopamine kijken we positiever tegen problemen aan; moeilijkheden lijken ineens overwinbaar. Ook hebben we meer energie.

  1. U spant veel spieren aan

Lachen is goed voor ons lichaam. Bij een flinke lachbui gebruiken we namelijk heel veel spieren, in het gezicht maar ook in de buik en het middenrif. Dat zorgt ervoor dat we per tien tot vijftien minuten lachen wel zo’n vijftig calorieën verbranden.

  1. U wordt een stuk minder snel ziek

Lachen is goed voor ons immuunsysteem. Door te lachen, maakt het lichaam meer witte bloedcellen aan. En die cellen houden virussen tegen. Lachen zorgt er zo voor dat u minder snel ziek wordt.

  1. U hebt minder kans op een hartaanval

Lachen is ook goed voor ons hart. Dat komt doordat lachen stress vermindert. Stress kan de bloedvaten vernauwen en vergroot daarmee de kans op een hartaanval. Een minuut lang lachen geeft dezelfde boost aan uw hart en bloedsomloop als tien minuten roeien. Ook ná een hartaanval is lachen een goed medicijn; uit een Amerikaans experiment bleek dat de kans op een nieuwe hartaanval met 42 procent afnam door elke dag een uur vrolijk te lachen.

Elke dag een lachsessie

Een goed voornemen dus om veel te lachen en plezier te hebben. Maar hoe doet u dat? Bijvoorbeeld met een dagelijkse lachsessie. Dat klinkt misschien wat gemaakt en voelt de eerste keren wellicht ongemakkelijk, maar het werkt! Volg deze drie stappen:

1) Maak uw lichaam los door wat simpele rek- en strekoefeningen.

2) Begin met lachen. Krul als eerste uw mondhoeken op tot een glimlach. Laat na de eerste glimlach vanzelf de schaterlach komen. Of zet het een beetje aan door ‘gemaakt’ te gaan lachen.

3) Voel de stilte na het lachen en merk hoe ontspannen u bent.

Om de hele dag het effect te voelen, is een lachsessie in de ochtend aan te raden. U kunt het makkelijk toepassen in het ochtendritueel, bijvoorbeeld onder de douche, tijdens het klaarmaken van uw ontbijt of bij het aankleden. En: sámen werkt een lachsessie vaak nog beter. Zien lachen, doet lachen.

Nog meer lachtips

  • Neem het leven minder ernstig. Lach eens om uzelf.
  • Durf voluit te lachen in gezelschap. Samen lachen werkt nog vele malen beter dan alleen.
  • Ziet u iemand lachen? Lach mee. Voor u het weet, heeft u de slappe lach.
  • Zoek mensen op met dezelfde humor. Zo lacht u waarschijnlijk nog vaker.
  • Ga positief om met fouten. Iedereen maakt wel eens fouten. Probeer ze te relativeren én erom te lachen (al is dat pas naderhand).
  • Ga eens naar een cabaretvoorstelling of kijk series, films of sketches die u grappig vindt.