De 10 belangrijkste feiten en fabels 

Haaatsjoe … Weer een verstopte neus en zere keel. Had u nu maar een muts op gezet of meer vitamine C geslikt. Echt, helpt dat bij verkoudheid? We zetten de belangrijkste feiten en fabels voor u op een rij. 

1. Warm aankleden op gure dagen – FABEL

Trekt u vooral iets warms aan om het niet koud te hebben, maar een muts of warme jas houdt een verkoudheid niet tegen. Verkoudheid ontstaat namelijk door virussen en niet door kou. Bij een verkoudheid zwelt het neusslijmvlies aan de binnenkant van de neus op en dat geeft het verstopte gevoel.

2. Liever neus ophalen dan snuiten – FEIT

Het is dan misschien niet wetenschappelijk bewezen dat het ophalen van uw neus beter of slechter is dan het snuiten van uw neus, maar het verkleint wel de kans op infecties. Door stevig te snuiten, zet u namelijk veel druk op uw neus en dan kunt u het snot in de bijholtes en het middenoor persen. En dat verhoogt de kans op infecties aan die holtes of op een oorontsteking. Dus liever ophalen en als u dan toch snuit… sluit uw neus niet volledig af, maar snuit eerst zachtjes het ene en daarna het andere neusgat.

3. Naar de huisarts voor een antibioticakuur tegen verkoudheid – FABEL

Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Waarom niet? Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en een verkoudheid is een virus. Sterker nog, u hoeft helemaal geen medicijnen te nemen bij een verkoudheid. Het gaat vanzelf weer over.

4. Stomen laat de verkoudheid sneller verdwijnen – FABEL

Van stomen wordt u niet sneller beter, maar het kan uw klachten wel verminderen. Het zorgt er namelijk voor dat er tijdelijk minder snot in uw neus zit en daardoor heeft u een minder verstopt gevoel. Dus neem voor tijdelijke verlichting een stomend hete douche of ga boven een kom heet water (maximaal 60 graden Celsius) hangen. Het toevoegen van zout of menthol aan het water heeft geen zin; dat is ook een fabeltje.

5. Meer kans op verkoudheid in slecht geventileerde ruimte – FEIT

Virussen worden makkelijker doorgegeven in gesloten, warme ruimtes. Ruimtes dus die slecht geventileerd worden. Dat zijn vaak de bus of trein, maar ook in kantoren, scholen en kinderdagverblijven. In ruimtes waar veel luchtcirculatie en ventilatie is, worden de ziektekiemen makkelijker naar buiten gezogen. Dus toch wat vaker het raam open, ook in de winter.

6. Neusdruppels of -sprays kunnen geen kwaad – FABEL

Neusdruppels en -sprays met de werkzame stof xylometazoline kunt u in principe prima in de eerste fase van een verkoudheid gebruiken. Ze zorgen ervoor dat u weer vrijer kunt ademen. Maar gebruik ze nooit langer dan één week en maximaal drie keer per dag. Ze kunnen namelijk ook schadelijk zijn. Zo kan langdurig gebruik het neusslijmvlies beschadigen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat en de neus chronisch verstopt raakt. En vergeet niet de bijsluiter te lezen voor eventuele andere bijwerkingen.

7. De griepprik voorkomt ook verkoudheid – FABEL

De griepprik beschermt alleen tegen het griep- of influenzavirus en niet tegen de vele verkoudheidsvirussen. U kunt dus een verkoudheid krijgen als u tegen de griep bent gevaccineerd.

8. Handen wassen is belangrijk om verkoudheid te voorkomen – FEIT

Een verkoudheid (en andere infecties) kunt u voorkomen door regelmatig uw handen met zeep te wassen. Het verkoudheidsvirus kan namelijk via de handen worden overgedragen.

9. Vitamine C helpt niet tegen verkoudheid – FEIT

Vitamine C-supplementen gebruiken heeft geen zin om een verkoudheid te voorkomen. Wat wel helpt is weerstandverhogend voedsel – zoals groente en fruit – en veel water drinken. Champignons en noten zitten boordevol selenium en dat staat bekend om z’n anti-verkoudheidswerking.

10. Een grog voor het slapengaan helpt – FABEL

Veel verkouden mensen zweren bij een grog voor het slapengaan. Een grog is een glas heet water met een goeie scheut rum of cognac, een kneepje citroen en een theelepel honing. Warme dranken verlichten de verkoudheidsklachten, maar alcohol (en dus grog) werkt juist averechts. Door alcohol zetten de bloedvaten uit, ook die in de neus, waardoor slijmvliezen opzwellen en je minder comfortabel kunt ademen. Bovendien onderdrukt alcohol het immuunsysteem.