Meer dan twintig jaar worstelde Bernadette om haar diabetes onder controle te krijgen. Samen met buddy Jeanne lukte het haar afgelopen jaar haar leefstijl flink om te gooien. Sinds lange tijd is ze nu insulinevrij. “Jeanne was het steuntje in de rug dat ik nodig had.”

31 jaar was Bernadette de Kock (54, rechts op de foto) toen ze de diagnose kreeg: zwangerschapsdiabetes. “Mij werd gezegd dat het vanzelf over zou zijn als ik bevallen was. Maar helaas werd het na de geboorte van mijn zoon alleen maar erger.” Jarenlang worstelde Bernadette om haar bloedsuikerwaardes onder controle te krijgen. Omdat haar gewicht een probleem was, onderging ze in 2010 een maagverkleining. “Zelfs dat hielp niet. Ik startte met insuline, maar de hoeveelheid die ik nodig had om mijn bloedwaardes stabiel te houden, werd steeds hoger. Er moest echt iets gebeuren.”

Niet makkelijk
Vorig jaar kwam Bernadette via-via terecht bij leefstijlprogramma Club Diabetes. Mensen met (een voorstadium van) diabetes werken er samen met een buddy aan het veranderen van hun leefstijl. “Bij diabetes maakt een gezonde leefstijl alle verschil. En daarin sta je samen sterker”, zegt Jeanne Bellaard (63), die eerder als deelnemer en nu als buddy betrokken is bij Club Diabetes. Ze weet uit ervaring: zo’n leefstijlverandering is niet makkelijk. “Zelf kreeg ik in 2021 de diagnose diabetes type 2. Ondanks dat het in mijn familie zit, schrok ik er toch van. Ik besloot er alles aan te doen om te voorkomen dat ik aan de medicijnen moest. Club Diabetes en de buddy die ik kreeg, hebben me daar enorm bij geholpen. In relatief korte tijd had ik betere bloedwaardes, flink wat gewicht verloren en voelde ik me beter dan ooit.” Jeanne hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag of ze zelf buddy wilde worden. “Als ik anderen kan helpen deze stap te zetten, heel graag!”

Praktische tips
Zo werden dorpsgenoten Bernadette en Jeanne aan elkaar gekoppeld. Samen werkten de twee vrouwen aan Bernadette’s doel: haar medicatie verminderen door een gezondere leefstijl. “We hadden in het begin zeker iedere week contact”, vertelt Jeanne. “Soms live, soms met een belafspraak en tussendoor via WhatsApp. Samen doorliepen we de vijf pijlers van gezond leven: voeding, beweging, slapen, ontspanning en omgeving.” “In mijn geval betekende dit concreet: zo min mogelijk koolhydraten, elke dag twee keer wandelen, op vaste tijden naar bed, stress verminderen en nee zeggen tegen ‘sociaal gewenst’ eetgedrag”, vult Bernadette aan. “Jeanne heeft me heel wat praktische tips gegeven. Zo was het bijvoorbeeld een eyeopener voor me dat juist volle producten, zoals volle yoghurt of melk, beter zijn dan de magere varianten. Hoe onlogisch het voor mij ook klonk, mijn waardes verbeterden. Ook heeft Jeanne me aan heel wat lekkere, koolhydraatarme recepten geholpen.”

Steun in de rug
Naast alle praktische hulp was de emotionele steun minstens zo waardevol. “Dat Jeanne er voor me was, dat heeft nog wel het meeste verschil gemaakt. Na al die jaren was ik namelijk zo bang dat ik het weer zou opgeven. De wetenschap dat er nu iemand met me meeliep bij wie ik alles kwijt kon, ook op de moeilijke momenten, sterkte me enorm. Jeanne snapte wat ik meemaakte, stimuleerde me door te zetten en praatte me moed in als het even niet ging. Precies het steuntje in de rug dat ik nodig had.” Jeanne knikt instemmend. “Je leefstijl aanpassen is een proces dat tijd kost en waarbij gaandeweg steeds weer nieuwe kwartjes vallen. Het is mijn rol als buddy om in dat proces betrokken te zijn. Ik heb het zelf ervaren en zie het nu bij Bernadette en mijn andere maatjes: samen optrekken werkt echt.”

Insulinevrij
Dat blijkt wel uit de resultaten die Bernadette in korte tijd boekte. “Al na twee weken kon ik mijn insuline minderen. Inmiddels ben ik 34 kilo lichter en sinds een paar maanden helemaal van de insuline af. Dat alles in een klein jaar tijd! Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou kunnen gaan.” Omdat het zo goed gaat en Bernadette inmiddels vertrouwd is geraakt met haar nieuwe leefstijl, is het contact met Jeanne nu minder intensief. “We spreken elkaar niet meer wekelijks. Maar we hebben nog steeds heel prettig contact”, zegt Jeanne. “We hebben een goede klik en weten van elkaar waar we tegenaan lopen. Dat maakt het fijn en laagdrempelig om elkaar weer even op te zoeken als het nodig is.”

 

Club Diabetes
Samen lukt het wel! Dat is het motto van leefstijlprogramma Club Diabetes, een initiatief van Jacqui van Kemenade, huisarts met specialisatie diabetes en leefstijl. Het doel is (pre)diabetespatiënten met een gerichte leefstijlaanpak te helpen om hun bloedsuiker te verbeteren en medicatie te verminderen. Naast het buddyprogramma heeft Club Diabetes een app waar deelnemers terechtkunnen voor toegankelijke informatie, filmpjes, podcasts, chats en webinars. Lees meer op clubdiabetes.nl