Een gezonde leefstijl begint in de keuken, zegt verouderingsarts David van Bodegom. Hij vraagt ons eens kritisch naar de inrichting van de keuken en de koelkast te kijken.

 

“In december viel bij u mijn boek 10 jaar cadeau op de mat. In dit boek deel ik de belangrijkste inzichten over ouder worden, gezondheid en vitaliteit. Wist u dat het écht mogelijk is om uzelf tien gezonde levensjaren cadeau te doen? De sleutel hiervoor ligt in uw omgeving. Door u te omringen met gezonde verleidingen maakt u betere keuzes onderdeel van uw dagelijkse routine. Met een gezonde leefstijl, gezond eten, regelmatig bewegen en nieuwsgierig blijven, kunt u bovendien de kans op dementie verkleinen. Graag neem ik u mee naar uw keuken, dé omgeving als het gaat om eten en gezond eten.”

 

Gezonde voeding in de keuken
“Als u bij u thuis de keuken inloopt, wat ziet u dan? Het lijkt een rare vraag, maar stel bijvoorbeeld dat er een pot op het aanrecht staat met koekjes en andere lekkernijen. Dat betekent dus dat u iedere keer als u de keuken inloopt wordt verleid om een koekje te nemen. Dan kan uw brein wel zeggen: ‘Ik moet niet zo veel koekjes eten, dat is niet gezond.’ Maar dat gaat niet altijd goed, weet ik uit eigen ervaring. Veel makkelijker en ook leuker is het om die koekjes of andere verleiding te verwijderen en te vervangen door een gezonde verleiding. Stop bijvoorbeeld rauwe wortels in de pot. Nu zult u denken: maar die worteltjes horen niet op het aanrecht, in de koelkast blijven ze veel langer goed. Maar we moeten nu eenmaal veel meer groente eten, 250 gram per dag. En als die worteltjes op het aanrecht staan, worden we iedere dag als we de keuken inlopen verleid om eventjes een worteltje mee te pakken.”

 

Worst of toch appel?
“Voordat we de koelkast gaan bekijken, is het goed eerst iets over de supermarkt te vertellen. Wist u dat Coca Cola supermarkten betaalt om op ooghoogte in de schappen te liggen? Dat doen ze omdat mensen meer cola kopen als die op ooghoogte ligt dan als ze moeten bukken of omlaag kijken. Dingen die op ooghoogte staan, zien we als eerste. Daar worden we dus door geleid. Laten we met die gedachte eens naar de inrichting van de koelkast kijken. Want stel dat u ‘s avonds trek krijgt. U loopt naar de keuken, doet de koelkast open. Wat ligt er dan op ooghoogte? Als dat een stukje kaas of worst is, is de verleiding groot om een lekker stukje kaas te nemen. Terwijl de wortels of appels verstopt liggen onder in de koelkast in de groentela. Een andere manier om de koelkast in te delen is om de kaas in de groentela te stoppen en de appels op ooghoogte neer te zetten. Als u de koelkast zo indeelt, zult u zien dat u vaker appels zult eten.”

 

‘Stop geen koekjes maar rauwe wortels in die pot op het aanrecht’

 

Groot of klein bord
“Nu we het toch over eten hebben, wil ik ook iets vertellen over serviesgoed. We eten meer als ons eten op een groot bord ligt dan op een klein bord. Een klein bord kan dus helpen om net iedere dag een hapje minder te eten. Zo kunnen we in de loop van de weken of maanden best een paar kilo kwijtraken. Het mooiste onderzoek waarin we dat hebben gezien, is er een met soepkommen. De onderzoekers hadden soepkommen op tafel vastgelijmd. Via een gaatje in de onderkant en een slangetje onder de tafel vulden we de tomatensoep stiekem steeds bij. Mensen konden op die manier anderhalf keer zoveel tomatensoep eten zonder dat ze het zelf in de gaten hadden. En het interessante was: toen de onderzoekers achteraf vroegen of de mensen voldoende hadden gegeten, antwoordden ze allemaal dat ze hun kom leeg hadden en dat het precies genoeg was. Kortom, je kunt de hoeveelheid die je eet beïnvloeden door de grootte van je bord of soepkom te veranderen.”

 

Vissenkommen op steeltjes
“Datzelfde geldt voor wijnglazen. Ik was pas bij iemand op bezoek die enorme wijnglazen had. Een soort vissenkommen op steeltjes. Je kon een hele fles wijn in die twee glazen uitschenken en het zag er niet eens gek uit. Ja, dan word je toch verleid om meer te drinken dan je misschien zou willen. Zo hebben ook ons serviesgoed en onze wijnglazen invloed op hoeveel we eten en drinken. Het is dus misschien een veel beter advies om in plaats van een dieetboek kleinere bordjes aan te schaffen.”

 

David van Bodegom maakte voor ZilverSchild een aantal interessante vlogs over een gezonde leefstijl. Bekijk deze video’s hier.