“Doe nog maar even rustig aan”, krijgen patiënten vaak als goed bedoeld advies.  Maar het werkt averechts. Voor een operatie moet u juist in topvorm zijn. Gelukkig heeft u dit zelf grotendeels in de hand. Een paar handige tips om fit de operatiezaal in te gaan.

 

Verminder de kans op complicaties

Een goede conditie voor een operatie verkleint de kans op complicaties na een operatie aanzienlijk. Onderzoek toont aan dat uw conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen zo’n twintig tot veertig procent minder worden na een operatie. Dit uit zich bijvoorbeeld in meer slaap, in zwakkere spieren en u kunt zich minder goed concentreren. Vooral minder fitte ouderen zijn kwetsbaar. Wist u dat van alle 70-plussers die in het ziekenhuis belanden, maar liefst dertig procent na thuiskomst het vermogen heeft verloren om dagelijkse handelingen als boodschappen doen, stofzuigen of zichzelf wassen?

 

Tip: zorg voor een goede conditie

Blijf vooral lekker bewegen en doe waar mogelijk zelfs nog een beetje extra. Het dagelijkse leven biedt talloze mogelijkheden om in conditie te blijven: met traplopen traint u de bovenbeenspieren en een stevige wandeling, op de fiets boodschappen doen of het gras maaien zijn goed voor uw uithoudingsvermogen. Kunt u wel wat extra ondersteuning gebruiken, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut. In een aantal aanvullende zorgverzekeringen van Zilveren Kruis wordt dit vergoed. Bekijk hier voor welke pakketten dit geldt.

 

Combinatie van beweging en gezonde voeding

Bewegen alleen is niet voldoende om in optimale conditie onder het mes te gaan. Het gaat om een combinatie van beweging en gezonde voeding. Door een operatie breekt uw lichaam eiwitten af, terwijl u deze eiwitten zo hard nodig heeft. Eiwitten zijn bouwstoffen voor uw immuunsysteem, spierkracht en wondgenezing. Voor een optimaal herstel moet u een eiwittekort zoveel mogelijk beperken. Dit doet u door voor de operatie voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit geldt overigens ook voor vitamines, vet en koolhydraten.

 

Tip: kies voor eiwitrijke voeding

Begin zeven tot tien dagen voor uw operatie met bij elke maaltijd extra eiwitten te eten. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vlees, gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren. Maar ook in zuivelproducten (geen magere, maar halfvolle en volle producten), soja, noten en zaden zitten veel eiwitten.

 

Een gezonde leefstijl in alle opzichten

Roken en alcohol horen sowieso niet bij een gezonde leefstijl, maar met een operatie in het verschiet doet u er verstandig aan om ermee te stoppen. Roken en alcohol hebben een nadelig effect op uw herstel na de operatie. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. En overmatige alcoholconsumptie heeft een nadelige invloed op de anesthesie.

 

Tip: stop met roken en matig alcoholgebruik

Het is verstandig om minimaal 48 uur voor de operatie niet te roken. Beter is om al zes weken voor de operatie te stoppen met roken, zodat uw ademhalingswegen tot rust kunnen komen. En wat alcohol betreft: matig twee weken voor de operatie al met alcoholgebruik en drink twaalf uur voor de operatie helemaal geen alcohol meer.

 

Een aantal ziekenhuizen in Nederland biedt een Fit4surgery programma aan. Zo weet u zeker dat u zo fit mogelijk aan een operatie begint.