Mensen met diabetes type 2 hebben vaak last van slapeloosheid en andere slaapstoornissen. De schommelingen in de bloedsuikerspiegel, met name ’s nachts, kunnen leiden tot nachtelijke ontwakingen en moeilijkheden bij het weer in slaap vallen. Onstabiele bloedsuikerspiegel kunnen ook nachtmerries en nachtelijk zweten veroorzaken, wat de slaapkwaliteit aantast.

Webinar slaap en rust

DVN heeft speciaal voor dit onderwerp een webinar slaap en rust gecreëerd.Tijdens het webinar over slaap en rust zal drs. Karin van Rijn, GZ-psycholoog en somnoloog (slaapdeskundige), ingaan op wat slaap is en wat oorzaken kunnen zijn van een verstoorde nachtrust. Ook vertelt ze in hoeverre diabetes invloed heeft en wat de impact is van nachtelijke hypo’s of hypers op je slaap. Naast uitleg zullen er ook praktische tips gegeven worden om je slaap te verbeteren. Via onderstaande link kunt u zich inschrijven en het webinar direct bekijken.

Bekijk het webinar over slaap.

Diabetes heeft invloed op jouw slaappatroon

 1. Slaperigheid overdag
  Slaapstoornissen geassocieerd met diabetes type 2 kunnen leiden tot overmatige slaperigheid overdag. Constante vermoeidheid en het gebrek aan herstellende slaap kunnen het dagelijks functioneren bemoeilijken. Dit kan het risico op ongelukken, zowel op de weg als op de werkplek, vergroten.
 2. Gewichtstoename en slechter slapen
  Diabetes type 2 gaat vaak gepaard met overgewicht en obesitas, wat op zijn beurt de ademhaling tijdens de slaap kan beïnvloeden. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap. Dit kan leiden tot een verstoorde slaapcyclus en ernstige vermoeidheid.
 3. Veranderde slaapcycli
  Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met diabetes type 2 vaak veranderingen in hun slaapcycli ervaren. Dit kan leiden tot een onregelmatiger slaappatroon, wat de kwaliteit van de slaap beïnvloedt en de kans op slaapstoornissen vergroot.
 4. Slaapgebrek en glucosecontrole
  Slaapgebrek kan de glucoseregulatie verstoren, wat de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Dit creëert een vicieuze cirkel, omdat hoge bloedsuikerspiegels op hun beurt de slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden. Het is van cruciaal belang voor mensen met diabetes type 2 om een consistent slaappatroon te behouden om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.|
 5. Stress en angst
  Het beheren van diabetes type 2 kan leiden tot stress en angst, wat op zijn beurt het slaappatroon kan beïnvloeden. Stresshormonen zoals cortisol kunnen de slaap verstoren en de insulineresistentie verhogen, wat de bloedsuikerspiegel nog verder kan verergeren.

Bekijk het webinar direct, na het inschrijven via deze link.